• Senatorul PSD, Alexandru Mazăre, nu exclude ca PSD să se retragă de la guvernare după alegerile europarlamentare şi spune că responsabili pentru nemulţumirile social-democraţilor sunt doar miniştrii PD-L care nu respectă protocolul de numire a directorilor PSD în teritoriu
Senatorul PSD Alexandru Mazăre a anunţat, ieri, la Constanţa, că aproximativ 40% din filialele PSD din ţară îşi doresc ruperea coaliţiei cu PD-L.
Conform spuselor sale, social-democraţii sunt nemulţumiţi că miniştrii PD-L nu respectă protocolul la nivelul judeţelor de numire a directorilor propuşi de PSD la conducerea deconcentratelor.
Senatorul PSD a subliniat că nu este exclus ca PSD să rupă protocolul cu PD-L după alegerile europarlamentare şi să iasă de la guvernare.
Conform declaraţiilor sale, o decizie în acest sens urmează să se ia în Consiliul Naţional şi, eventual, într-un congres extraordinar al PSD, ce va fi organizat înainte de alegerile prezidenţiale.
Alexandru Mazăre a explicat: "După alegerile europarlamentare vă puteţi aştepta la orice. Deocamdată, scopul nostru este să câştigăm aceste alegeri europarlamentare, după care, preşedintele Mircea Geoană a sugerat că vom avea o reuniune la Constanţa, cu conducerea partidului, cu liderii marcanţi din teritoriu, cu miniştrii partidului. Şi PSD urmează să facă o evaluare a modului în care decurge această colaborare şi protocolul cu PD-L şi atunci va fi luată o decizie care îşi va urma traseul statutar. Dar se va propune o anumită direcţie, strategie, care urmează să fie dezbătută şi votată în forurile partidului. Există şi varianta ruperii protocolului. În aceste condiţii vom denunţa protocolul, ne vom retrage oamenii, miniştrii, ne vom declara partid de opoziţie şi vom acţiona ca atare".
Potrivit Agerpres, senatorul a menţionat că intenţia mai multor filiale PSD de a rupe coaliţia cu PD-L a fost exprimată la teleconferinţa PSD desfăşurată luni, la care au participat conducerea centrală a partidului, toţi miniştrii şi parlamentarii social-democraţi, preşedinţii social-democraţi de consilii judeţene şi liderii filialelor PSD.
"Am constatat că situaţia de la Constanţa nu este singulară, mai multe judeţe fiind în pragul de a rupe acest protocol", a subliniat senatorul PSD.
Printre filialele PSD nemulţumite de parteneriatul cu democrat-liberalii lui Emil Boc se regăseşte PSD Constanţa şi cele din judeţele Gorj, Bistriţa Năsăud, Vaslui, Mehedinţi şi Dâmboviţa.
Senatorul a ţinut să precizeze că în cele mai multe dintre cazuri, protocolul nu funcţionează nu din pricina filialelor PD-L, ci din cauza miniştrilor democrat-liberali care, conform spuselor sale, "nu respectă protocoalele locale acolo unde sunt propuşi directori ai PSD".
• Turismul necesită reduceri fiscale
Senatorul PSD de Constanţa, Alexandru Mazăre, a mai declarat că pentru a fi competitiv, turismul are nevoie de diminuarea şi anularea unor impozite.
Alexandru Mazăre a explicat: "Nu putem să facem turism competitiv cu TVA 16%, când vecinii din Bulgaria au 6% TVA pentru servicii turistice externe. Nu putem face turism câtă vreme impozitul pe profitul reinvestit este la cota de 16%. Trebuie să fie zero.Tot ceea ce investitorii câştigă şi reinvestesc în turism trebuie să fie cu zero impozitare". Conform spuselor sale, sunt necesare noi soluţii pentru a ajuta finanţările în turism, una dintre ele fiind crearea unui fond prin care să fie subvenţionate creditele pentru investiţii.