Industria IT din România este dinamică şi în continuă creştere, şi beneficiază de resurse bogate de talente şi de o piaţă a forţei de muncă competitivă din punct de vedere al costurilor, conform datelor analizate de Thoughtworks, informează un comunicat de presă al Thoughtworks, remis astăzi redacţiei.
Şerban Ţîr, managing director Thoughtworks România a declarat :"Industria IT din România şi-a demonstrat rezilienţa într-un context economic marcat de provocări şi reuşeşte să-şi continue creşterea şi dezvoltarea, pe fondul unei forţe de muncă extrem de talentate şi competitive din punct de vedere al costurilor, dar şi al infrastructurii şi al suportului de înaltă calitate. Angajaţii români prezintă abilităţi tehnologice puternice, se adaptează uşor, sunt extrem de flexibili şi reuşesc să livreze servicii de înaltă calitate, înţelegând rapid nevoile şi provocările pieţei. În plus, sunt extrem de deschişi către inovare şi doresc să participe la progresul tehnologic al societăţii", conform sursei citate.
Potrivit unui studiu din 2022 al ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei Software şi Servicii), piaţa IT din România ajunge în prezent la aproximativ 220.000 de specialişti în informatică şi inginerie, dintre care peste 50% fiind dezvoltatori de software şi reprezentând mai mult de 2,6 la sută din populaţia ocupată. Astfel, cu o populaţie de 19 milioane, România are mai mulţi profesionişti în tehnologie pe cap de locuitor decât SUA, China şi India. De asemenea, România deţine al doilea cel mai mare număr de femei programatori din ţările UE, cu aproximativ 26% din fondul de talente al ţării alcătuit din femei, potrivit sursei citate.
În 2022, România s-a clasat pe locul 6 în funcţie de Indicele de competitivitate IT, menţinându-şi poziţia de anul precedent. Ţara a avut performanţe bune în ceea ce priveşte producţia TIC per persoană angajată, ocupându-se pe locul 2 în Europa emergentă. În plus, costul datelor din România s-a clasat pe locul 3 în rândul colegilor săi regionali, cu un cost mediu de 7,07 euro. De asemenea, România s-a lăudat cu cele mai rapide viteze de internet în bandă largă din Europa emergentă, cu o viteză medie de 160,65 Mbps. Cu toate acestea, numărul de studenţi şi absolvenţi IT din ţară s-a clasat pe locul 3 în regiune. În ceea ce priveşte proprietatea intelectuală, România s-a clasat pe locul 7 în International Property Rights Index şi pe locul 8 în ICT Regulatory Tracker Index. Multiplele iniţiative guvernamentale, reformele, stimulentele de afaceri şi promovarea transformării digitale au făcut din România unul dintre cei mai puternici jucători din arena IT din Europa de Est şi o destinaţie de top în outsourcing la nivel mondial. Potrivit Global Innovation Index 2022, România se află acum în primele 50 de ţări, transmite sursa citată.