Sebastian Dumitrescu cere ca drepturile de preferinţă ale majorării capitalului Oil Terminal să fie tranzacţionate la BVB

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 13 februarie 2023

Sebastian Dumitrescu cere ca drepturile de preferinţă ale majorării capitalului Oil Terminal să fie tranzacţionate la BVB

Dumitrescu deţine 17,2% din operatorul portuar

Oil Terminal derulează în prezent o majorare de capital, ce include aportul cu terenurile statului

Andrei-Sebastian Dumitrescu, ce deţine 17,2% din Oil Terminal (OIL), a solicitat completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor companiei din data de 2 martie cu o serie de puncte ce vizează tranzacţionarea drepturilor de preferinţă aferente majorării de capital desfăşurată de emitent în această perioadă, se arată într-un raport al operatorului portuar publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

De asemenea, acţionarul doreşte prelungirea perioadei de derulare a procedurii de majorare a capitalului social al Oil Terminal cu cel puţin 60 de zile lucrătoare sau o perioadă mai lungă, necesară implementării şi desfăşurării tranzacţionării drepturilor de preferinţă în Piaţa Reglementată a BVB.

"Consiliul de Administraţie al societăţii va analiza solicitarea domnului Dumitrescu Andrei Sebastian în termen şi va proceda conform prevederilor legale în vigoare", se arată în raportul de la BVB.

Operatorul portuar derulează, până în data de 13 martie, o majorare a capitalului social ce a fost aprobată de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor societăţii în data de 21 martie a anului trecut. Operaţiunea implică majorarea capitalului companiei cu aportul în natură a 2,28 miliarde de acţiuni, echivalentul a 228,3 milioane de lei, ce reprezintă două terenuri ale statului, şi aport în numerar în sumă totală de 154,61 milioane de lei, prin emiterea a 1,54 miliarde de titluri noi, pentru ceilalţi acţionari ai Oil Terminal. În cadrul operaţiunii pot subscrie cei care erau acţionari Oil Terminal în data de 8 aprilie 2022, la un titlu deţinut putându-se subsrie 6,5743639 de acţiuni noi.

Conform informaţiilor din prospectul de ofertă, necesitatea majorării capitalului cu aport în natură în numele Statului Roman prin Ministerul Energiei, se face ca urmare a evaluării terenurilor pentru care au fost emise certificate de atestare a dreptului de proprietate.

Terenurile sunt situate în Constanţa, în strada Caraiman, având suprafeţele de 254.261 de metri pătraţi, respectiv 129.334 de metri pătraţi. Atestarea dreptului de proprietate s-a făcut în 2011, doar că de atunci, majorarea capitalului Oil Terminal a fost împotmolită de acţiuni în instanţă ale minoritarilor.

Conform documentului, în prezent există procese în care se cere anularea hotărârii AGEA din martie anul trecut, când s-a aprobat majorarea de capital.

De altfel, societatea menţionează că există riscul de anulare a acţiunilor nou emise în urma majorării de capital, prin sentinţa instanţelor. Potrivit documentului, cu toate că decizia AGEA a fost înregistrată la ONRC şi publicată în Monitorul Oficial, există mai multe acţiuni în anulare iniţiate de un acţionar.

"Procesele aflate pe rolul Tribunalului Cosntanţa se află în diferite stadii, pentru o parte dintre acestea există deja hotărâri definitive pronuntaţe de instanţă iar pentru altele nu sunt încă pronunţate hotărâri definitive, acestea având diferite termene de soluţionare în cursuI anului 2023. În toate procesele deschise până în prezent, asupra Hotărârii AGEA nr. 4/21.03.2022 şi pentru care instanţa s-a pronunţat deja printr-o hotărâre definitivă, societatea Oil Terminal a câştig de cauză. În cazul în care instanţa va admite anularea hotărârii AGEA nr. 4/21.03.2022 şi va pronunţa o hotărâre definitivă şi irevocabilă, există riscul de anulare a majorării capitalului sodal, cu consecinţa repunerii părţilor în situaţia anterioară, inclusiv returnarea către subscriitori a sumelor aferente subscrierilor efectuate", se arată în document.

Acţionarul care cere anularea majorării de capital este Andrei-Sebastian Dumitrescu.

În data de 2 martie, acţionarii Oil Terminal sunt convocaţi să aprobe demararea negocierilor în vederea constituirii unui parteneriat pentru valorificarea terenului în suprafaţă de 38 de hectare situat în Secţia Platforma Nord, corp A şi corp B.

Statul Român deţine indirect 59,6% din operatorul portuar, a cărui evaluare se ridică la 84 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Cine e dumitrescu asta care tine statul in coor?

    O problema la aceste majorări de capital este reprezentata de lipsa primelor de emisiune pana la valoarea de piața . De exemplu, la o societate comercială cu un capital social de 1 milion de lei , dar cu o valoare de piața de 100 de milioane de lei , făcând o majorare de capital de 1 milion de lei , ajungi in situația stupida ca valoarea acțiunilor vechi se injumatateste , iar aportul la valoarea afacerii este de doar 1% . Știu ca ai dreptul de preempțiune , dar pentru cine nu apuca sa-l exercite , din diverse motive , ajunge in situația de ai dispărea cam jumătate din proprietate .

    1. corect!

      Nu e obligatoriu sa faci mcs cu prima de emisiune

      ASF avand printre obiective și protecția acționarilor minoritari , cred ca ar fi bine sa înlăture aceasta anomalie , a majorărilor de capital fără prima de emisiune , care nu reflecta valoarea reala a afacerii . Adică aportul nou este evaluat la zi pe când afacerea nu . Astfel , valoarea de piața a afacerii sau capitalul propriu nu sunt luate in seama , iar acționarii care nu participa la majorare au pierderi mari .

    Cand sa mai tranzactionezi DP daca de aproape o luna se subscriu deja noile actiuni?

    Ar fi fost corect sa se tranzactioneze, ofereau o alternativa actionarilor care nu pot sau nu vor sa participe la mcs. Pentru Dumitrescu efortul este unul major tinand cont ca se majoreaza de peste 6 ori CS, motiv pentru care a incercat prin toate mijloacele posibile sa conteste decizia.  

    1. N-are bani, de aia a tot blocat mcs...firma s-a purtat frumos cu el, nu si el...multi actionari au pierdut bani cu odiseea lui

      se poarta acest oil cu actionarii. Profitul preliminat pentru anul incheiat este la nivelul celui raportat la T1, adica 11.6 ml, desi la Q3 raportase peste 28 ml. si sunt sanse mari, bazandu-ma pe antecedentele lor, ca profitul final sa fie chiar mai mic, desi nici pierderea nu este exclusa.

    normal sa faca pump and dump pe carca prostilor.

    s c cret 

    Dumitrescu la care faceți referire, este decedat de cca 2 ani. Cum poate un mort sa emită pretenții??

    1. Printr-un tub de cauciuc conectat la coparseu

      Ia citeste ca Andrei-Sebastian Dumitrescu nu acelasi cu decedatul Dumitrescu Sebastian Valentin.

      succesiunea a fost facuta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb