Inflaţia anuală ar putea oscila în iulie între 3,9% şi 4,3%, ca efect al presiunilor inflaţioniste produse de scumpirea legumelor şi fructelor, de majorarea accizelor la ţigări şi de creşterea chiriilor, care nu au fost compensate de aprecierea leului, au declarat, ieri, analiştii, citaţi de NewsIn.
Inflaţia a urcat în iulie cu aproximativ 0,4% faţă de luna anterioară şi va ajunge la aproximativ 4,1% faţă de iulie anul trecut", pe fondul secetei, preţurilor volatile, majorării chiriilor, precum şi al deprecierii viitoare a leului, care nu va mai constitui un suport pentru reducerea inflaţiei, apreciază analistul Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.
"Estimările noastre referitoare la evoluţia inflaţiei în iulie faţă de iunie arată că preţurile au crescut între 0,3% şi 0,5%, ceea ce descrie un indice de creştere al preţurilor în urcare cu 0,4% comparativ cu luna anterioară. La această urcare contribuie seceta, preţurile volatile, creşterea preţului petrolului, preţurile administrate ale chiriilor. Chiar şi Banca Naţională Română (BNR) a fost luată prin surprindere de majorarea chiriilor", a adăugat Anghel.
Analistul Lucian Anghel consideră că efectele secetei asupra preţurilor vor fi simţite la intensitate maximă abia în lunile următoare. "Efectele secetei vor fi resimţite începând cu iulie, însă impactul maxim va fi în lunile următoare, mai ales pentru produsele cu preţuri volatile, precum legumele, fructele sau ouăle", a mai spus economistul de la BCR.
Anghel mai estimează că leul nu va mai constitui un suport, în următoarele luni, pentru reducerea inflaţiei, deoarece nu se va mai aprecia la fel ca în lunile anterioare. "Considerăm că leul nu se va mai aprecia şi nu va mai putea susţine reducerea inflaţiei. Oricum, nu vom mai vedea leul apreciindu-se peste nivelul actual", a continuat Anghel.
Potrivit estimărilor analistului de la ABN Amro, Radu Crăciun, indicele de creştere a preţurilor a urcat în iulie faţă de luna iunie a acestui an cu 0,3-0,4%, ajungând la o inflaţie anuală de aproximativ 4%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. "Puseul de creştere a preţurilor a fost determinat de modificarea accizei pentru tutun şi de faptul că se observă deja, cel puţin în pieţe, scumpiri la legume şi fructe", a explicat Crăciun. Acesta estimează că inflaţia va ajunge la 4,2-4,4% la sfârşitul acestui an, principala cauză a inflamării preţurilor constituind-o creşterea preţurilor produselor alimentare.
Analistul de la Raiffeisen, Ionuţ Dumitru, estimează indicele de creştere a preţurilor a urcat cu 0,3% în iunie faţă de luna precedentă, iar inflaţia anuală ar putea ajunge până la 4%, pe fondul creşterii accizelor la ţigări şi tutun şi a preţurilor volatile. Potrivit acestuia, presiunile inflaţioniste au fost atenuate de aprecierea leului, care ar trebui să se observe în preţul telefoanelor şi a bunurilor din import în general. "Principalul motor al inflaţiei în iulie ar trebui să fie creşterea accizelor la tutun şi ţigări. Credem, de asemenea, că preţurile volatile, mai ales la fructe şi legume, va deveni unui dintre factorii inflaţionişti principali pentru rata anuală a inflaţiei în a doua jumătate a anului. Creşterea accelerată a salariilor şi a creditelor nonguvernamentale vor alimenta cererea internă agregată şi vor îngreuna o scădere a inflaţiei", a spus acesta.
Economistul de la Raiffeisen a adăugat că îşi menţine previziunile pentru inflaţia la sfârşitul acestui an, de 4%, dar că există riscuri mari, care se pot manifesta în perioada următoare, ca această prognoză să fie depăşită. "Noi am luat deja în calcul presiunile din partea agriculturii, am putea observa şi creşteri ale preţului pâinii în lunile viitoare", a spus Dumitru. Acesta a precizat că există riscuri ca preţurile administrate să crească peste estimările anterioare exprimate de guvern. "Guvernul a spus că preţurile administrate se vor menţine până la sfârşitul verii şi nu vor creşte foarte tare în ultimele luni ale anului. Considerăm că există riscuri ca urcarea preţurilor administrate să fie mai mare decât se estimează. În aceste condiţii, ne aşteptăm ca inflaţia anuală să crească, în lunile următoare, peste 4% faţă de anul precedent, sau chiar peste 4%.
Vicepreşedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragoş Cabat, anticipează un indice lunar al inflaţiei de 0,6% - 0,7% în iulie, iar inflaţia anuală va ajunge la nivelul de 4,3% "Principala problemă o reprezintă creşterea preţurilor la produsele alimentare şi mai puţin preţurile administrate care au fost amânate. Dacă preţurile alimentelor nu au crescut în această lună probabil vor urca din septembrie", a mai spus Cabat, pentru NewsIn. Pentru sfârşitul acestui an, Cabat consideră că inflaţia va urca la 4,20-4,30, conform estimărilor iniţiale.
"Mă aştept la un indice lunar al inflaţiei de 0,2% în iulie şi la o inflaţie anuală de de 3,9%", a estimat Ciprian Dascălu, economist senior la ING Bank România, pentru NewsIn. "Preţurile alimentare au înregistrat unele creşteri, la fel şi accizele la ţigări în luna iulie, care au urcat uşor nivelul inflaţiei", consideră Dascălu. Pentru sfârşitul anului Dascălu îşi menţine estimările iniţiale în ce priveşte nivelul inflaţiei, la 4,3%.
Inflaţia anuală a coborât uşor în luna iunie până la 3,80%, ca urmare a scăderii tarifelor la servicii şi a stagnării preţurilor mărfurilor nealimentare, care au compensat scumpirea fructelor şi legumelor, a anunţat, luna trecută, Institutul Naţional de Statistică (INS).
Indicele preţurilor de consum (IPC), indicator care măsoară inflaţia, a urcat în iunie cu 0,14% faţă de luna mai. Astfel, preţurile mărfurilor alimentare au crescut în iunie cu 0,32% faţă de luna anterioară, iar mărfurile nealimentare s-au scumpit în medie cu 0,08%, spre deosebire de tarifele serviciilor care au scăzut în a şasea lună a anului cu 0,1% faţă de luna mai.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit uşor, în urcare cu 0,2% până la 3,9%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, însă anticipează o inflaţie mai mică cu 0,5% decât estimase anterior în 2008, a spus, la începutul acestei săptămâni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
La prezentarea ultimului raport asupra inflaţiei, în luna mai, Isărescu anunţase o prognoză de inflaţie de 3,7% pentru finalul acestui an. INS va publica, astăzi, datele statistice pentru inflaţia în luna iulie.