Seceta impune raţionalizarea consumului de apă, în timp ce 40% din apa potabilă din reţelele de distribuţie se pierde în sol

F.D.
Miscellanea / 19 august

Seceta impune raţionalizarea consumului de apă, în timp ce 40% din apa potabilă din reţelele de distribuţie se pierde în sol

Aproape 450 de localităţi din România s-au confruntat cu restricţii în alimentarea cu apă în ultima parte a lunii iulie, potrivit informaţiilor publicate de Administraţia Naţională "Apele Române". Această măsură a fost necesară din cauza secetei severe şi a scăderii nivelului apelor de suprafaţă, care alimentează reţelele centralizate de furnizare.

În acest context, specialiştii subliniază importanţa gestionării mai eficiente a reţelelor de distribuţie a apei potabile, pentru ca un procent cât mai ridicat din apa captată din bazinele de acumulare să ajungă la populaţie. Potrivit unui raport realizat de ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), care înglobează date furnizate de operatorii reţelelor din întreaga ţară, la nivelul anului 2022, diferenţa dintre cantitatea de apă preluată din surse şi cea facturată consumatorilor este de aproape 50%. Asta înseamnă că jumătate din volume se pierd din cauza diverselor avarii nedetectate. Mai mult, pentru furnizarea unei cantităţi medii de 87 litri de apă pe zi fiecărui român din mediul urban, sectorul de apă consumă peste 0.9 miliarde de KWh/ an.

Klarwin, o companie românească specializată în furnizarea de tehnologie, aduce pe piaţa locală una dintre cele mai eficiente soluţii testate, la nivel global, pentru reducerea pierderilor de apă. Conform specialiştilor companiei, instalarea unui sistem bazat pe senzori acustici, care indică sursa exactă a scurgerii, ar permite echipelor de intervenţie să remedieze avariile, înainte ca acestea să producă pagube însemnate reţelei, infrastructurii urbane şi resurselor naturale.

"Volumul de apă facturată în România, în anul 2022, era de 613.8 milioane m3. Dacă luăm în calcul consumurile tehnologice şi pierderile raportate în procesul de transport şi distribuţie, o cantitate egală este preluată din surse, dar nu mai ajunge la consumatorul final. Asta înseamnă, pe lângă apa pierdută, mai ales în condiţii de secetă, un consum enorm de energie electrică, iar toate acestea se văd nu doar în impactul asupra mediului, ci şi în facturile fiecărui beneficiar. Din analiza acestor date şi a particularităţii reţelelor din România, în mare parte vechi şi greu de accesat, am identificat cea mai potrivită soluţie, utilizată la nivel global, pentru o monitorizare cât mai exactă. Aceşti senzori pot fi instalaţi în câteva minute, pot fi mutaţi oricând, pentru a acoperi sectoare diferite, şi indică, cu exactitate, în timp real, orice fisură", a explicat Sabina Pistol, manager Water Platform Klarwin.

În acest moment, 380 km dintre cei 80.591 km de reţea de distribuţie a apei potabile sunt monitorizaţi cu senzorii Zonescan NBIoT / AI de la Gutermann, furnizaţi de compania românească. Senzorii instalaţi au identificat pierderi ascunse de peste 2.000.000 m3 de apă potabilă, cea mai mare pierdere descoperită până în prezent, cu ajutorul senzorilor, fiind de peste 2.000 m3/zi Conform rezultatelor comunicate de primul operator regional, care a implementat sistemul, prin instalarea în reţea a 20 de astfel de senzori s-a obţinut o reducere a pierderilor de apă cu peste 100.000 m3, în numai un an de utilizare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb