Seceta severă dă peste cap viaţa din zona Amazonului

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 8 octombrie

Seceta severă dă peste cap viaţa din zona Amazonului

English Version

Portul fluvial din Manaus, cel mai mare oraş din pădurea tropicală amazoniană, a înregistrat cel mai scăzut nivel al apelor Rio Negro din ultimii peste 120 de ani, în contextul unei secete devastatoare care a afectat întreaga regiune. Nivelul apei a scăzut la 12,66 metri, cel mai mic din 1902, conform datelor furnizate de autorităţile locale. Această secetă extremă a perturbat transportul fluvial esenţial pentru locuitorii din Amazon, în special livrarea de alimente, apă şi medicamente, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Impactul secetei asupra regiunii şi transporturilor

Precipitaţiile sub media sezonieră, în special în timpul sezonului ploios, au redus semnificativ debitul fluviului Amazon şi al afluenţilor săi. Această situaţie a afectat nu doar ecosistemele, ci şi infrastructura crucială de transport fluvial, care este vitală pentru locuitorii din această regiune izolată. Deja, transportul de cereale a fost oprit pe râul Madeira, un alt afluent al Amazonului, din cauza scăderii nivelului apei. Portul Manaus, aflat la confluenţa dintre Rio Negro şi râul Solimoes, se confruntă cu provocări imense, având în vedere că Rio Negro, unul dintre principalii afluenţi ai Amazonului, continuă să înregistreze niveluri extrem de scăzute ale apei, iar previziunile indică o scădere suplimentară în următoarele săptămâni.

Consecinţele umanitare şi economice

Seceta prelungită a declanşat deja o criză umanitară în statul Amazonas, unde peste 500.000 de oameni sunt afectaţi şi cel puţin 62 de municipalităţi au declarat stare de urgenţă. Anul trecut, condiţiile similare au împiedicat transportul de provizii esenţiale, lăsând multe comunităţi fără acces la hrană, apă şi servicii medicale, iar situaţia pare să se repete în acest an. De asemenea, seceta a avut efecte şi asupra producţiei de energie electrică a Braziliei, deoarece multe hidrocentrale, sursa principală de electricitate, au fost afectate de lipsa apei.

Schimbările climatice şi perspectivele viitoare

Oamenii de ştiinţă avertizează că regiunea amazoniană ar putea să nu-şi recupereze nivelul normal de umiditate înainte de 2026, ceea ce agravează şi mai mult riscurile pentru mediul şi locuitorii regiunii. Seceta a favorizat, de asemenea, cele mai grave incendii de pădure din ultimul deceniu în Brazilia şi Bolivia, subliniind vulnerabilitatea pădurii tropicale amazoniene în faţa schimbărilor climatice. Această criză din Amazon reflectă provocările mai ample cu care se confruntă America de Sud, unde alte râuri importante, precum râul Paraguay, înregistrează şi ele niveluri scăzute ale apei, afectând transportul şi aprovizionarea în mai multe ţări din regiune.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb