Secretar al Consiliului Local Sînmartin, trimis în judecată de DNA

F.A.
Anticorupţie / 19 decembrie 2013

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a Eugeniei Livia Bara, secretar al Consiliului Local Sînmartin, judeţul Bihor (la data faptelor, în prezent notar public), se arată într-un comunicat al DNA.

Ea este acuzată de participaţie improprii la săvârşirea infracţiunii de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aflate în proprietatea unei autorităţi locale, ce au făcut obiectul unor tranzacţii civile.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2001-2004, la solicitarea mai multor persoane fizice, domiciliate în comuna Sînmartin, dar şi în alte localităţi din judeţul Bihor şi chiar din alte judeţe, Consiliul Local Sînmartin a aprobat schimburi de teren, terenurile oferite de persoanele fizice fiind amplasate în sate mărginaşe ale comunei, iar cele cerute la schimb erau situate în apropierea centrului comunei Sînmartin, în zona turistică Băile Felix. În 9 (nouă) situaţii din 10 (zece), persoanele fizice care au solicitat schimburi de terenuri, au avut drept scop obţinerea de foloase necuvenite, în defavoarea consiliului local.

"Pentru schimburile de teren care s-au realizat în perioada 2001-2003, Consiliul Local Sînmartin a ales o procedură aparte, din care primarul comunei a fost exclus. În aceste condiţii, referatele de specialitate cu propunere de aprobare a schimburilor imobiliare nu au fost întocmite de Biroul agricol din cadrul Primăriei Sînmartin, ci de secretarul Consiliului Local, inculpata Bara Eugenia Livia, cu toate că, din documentaţie rezulta clar că schimburile de terenuri vizate erau de folosinţă exclusiv agricolă", cobform comunicatului DNA.

De asemenea, după aprobarea schimbului de teren, înscrisul autentic de schimb imobiliar a fost semnat de Bara Eugenia Livia, ca şi împuternicit al Consiliului Local, şi nu de primar, căruia îi reveneau aceste atribute de reprezentant al primăriei în relaţiile cu alte instituţii, persoane juridice şi persoane fizice, conform Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, arată procurorii.

"Concret, în calitate de secretar al Consiliului Local Sînmartin, inculpata Bara Eugenia Livia a întocmit referate de specialitate prin care a stabilit, cu intenţie, valori diminuate faţă de valoarea reală, a unor terenuri din proprietatea privată a Consiliului Local Sînmartin şi a propus tranzacţii civile de schimb imobiliar a terenurilor respective, determinându-i în acest mod, pe consilierii locali din cadrul Comisiei economice şi pe cei din cadrul Consiliului Local Sînmartin, să avizeze şi să aprobe schimburile de teren. În urma acestor schimburi, Consiliul Local Sînmartin a fost prejudiciat cu suma de 412.850 euro, iar solicitanţii schimburilor de teren au obţinut un folos necuvenit de 412.850 euro", menţionează DNA.

Terenurile cedate de Consiliul Local Sînmartin, fiecare în parte, avea o valoare mai mare decât terenul primit la schimb, cuantumul diferenţelor valorice fiind de 412.850 euro, ceea ce reprezintă prejudiciu cauzat Consiliului Local Sînmartin şi totodată folos necuvenit de care au beneficiat solicitanţii schimburilor de terenuri, se mai arată în comunicat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Oradea.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb