SECRETARUL GENERAL AL NATO, JENS STOLTENBERG "O victorie a Rusiei în Ucraina ar crea o instabilitate şi mai mare în planul securităţii mondiale"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august 2022

"O victorie a Rusiei în Ucraina ar crea o instabilitate şi mai mare în planul securităţii mondiale"

"Ne aflăm în cea mai periculoasă situaţie în care a fost Europa după cel de-al Doilea Război Mondial"

Europa se află în cel mai periculos moment al său după cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a apreciat ieri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de EFE.

"Nu trebuie să ne speriem şi nici să exagerăm, dar trebuie să înţelegem clar că ne aflăm în cea mai periculoasă situaţie în care a fost Europa după cel de-al Doilea Război Mondial", a afirmat Stoltenberg în deschiderea taberei de vară a tinerilor laburişti de pe insula Utoya (Norvegia).

Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian, consideră că o victorie a Rusiei în Ucraina ar duce la o instabilitate şi mai mare în planul securităţii mondiale, calificând intervenţia militară a Moscovei drept un atac asupra ordinii mondiale actuale.

"Putin crede, în mintea sa confuză, că el poate decide ceea ce ar trebui să facă Ucraina. El nu are dreptul să decidă ceea ce trebuie să facă fostele republici sovietice", a afirmat secretarul general NATO, avertizând Moscova că dacă ar intenţiona să-i facă unei ţări membre a Alianţei ceea ce i-a făcut Ucrainei, toate statele NATO vor sări în ajutorul acesteia din urmă.

Tabăra de vară a tinerilor laburişti norvegieni se desfăşoară în insula Utoya, care la 11 iulie 2011 a fost scena unui măcel comis de atacatorul de extrema-dreaptă norvegian Anders Behring Breivik, atac în care şi-au pierdut viaţa 69 de persoane, conform Agerpres. Înainte de atacul din Utoya, Breivik a detonat o bombă în perimetrul sediului guvernului din Oslo, ucigând opt persoane, aminteşte EFE.

Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut ieri în South China Morning Post, transmite Reuters.

În interviu, liderul ucrainean a îndemnat China să îşi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei.

"Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. Deci poate influenţa din punct de vedere politic şi economic Rusia. Şi China este (de asemenea) membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU", a declarat preşedintele Ucrainei, conform Agerpres.

_______________________________________________________________________

Guvernul interimar bulgar instalat în locul guvernului fostului premier Kiril Petkov - demis prin moţiune de cenzură - a recunoscut că acesta din urmă a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, livrări efectuate prin Polonia, deşi oficial fostul Executiv susţinuse că Bulgaria nu livrează arme Ucrainei din cauza opoziţiei Partidului Socialist, formaţiune considerată pro-rusă, relatează agenţia EFE.

Ministrul interimar al Economiei, Alexander Mihailov, a afirmat ieri, la o conferinţă de presă, că aproximativ 4.200 de tone de materiale militare au fost expediate din Bulgaria către Ucraina de când a început agresiunea militară rusă asupra acestei ţări, potrivit Agerpres.

"Mari cantităţi de arme şi muniţii bulgăreşti au fost exportate către Ucraina cu semnătura lui Ninova", a declarat ministrul citat, făcând referire la predecesoarea sa în acest post, socialista Kornelia Ninova, el asigurând în plus că deţine documente ca probă, dar nu a arătat niciunul.

Lideră a Partidului Socialist, Kornelia Ninova ameninţase că va rupe coaliţia de guvernare dacă urma să fie aprobat vreun ajutor militar pentru Ucraina, ajutor faţă de care fostul premier proocidental Kiril Petkov era favorabil.

În final, Parlamentul de la Sofia s-a limitat să aprobe în luna mai un "ajutor militar ethnic" pentru Ucraina, constând în principal în repararea de echipamente militare şi asistenţă umanitară.

Conform datelor oficiale, Bulgaria a exportat anul acesta armament în valoare de 504 milioane de euro, valoare de peste o sută de ori mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb