Secretul bobului de grâu

Sorin Roşca Stănescu
Miscellanea / 20 aprilie 2020

Secretul bobului de grâu

Guvernul Orban ne propune un pariu dramatic. Un pariu pe bobul de grâu. Pare un fleac. Dar este vorba nici mai mult nici mai puţin decât despre supravieţuirea noastră. La modul concret. Avem sau nu avem o rezervă strategică de grâu? Suntem sau nu suntem asiguraţi până la recolta viitoare? Suntem cumva în pericol? Se joacă cineva de-a alba-neagra pe bursa grâului?

În urmă cu câteva zile, o ordonanţă militară a interzis cu desăvârşire exportul de grâu. Cei care au emis ordonanţa, respectiv reprezentanţii Executivului au avut în vedere câteva premize, care păreau extrem de raţionale. Cea mai dramatică componentă a crizei economice este criza alimentară. Care cu certitudine va lovi planeta. Şi nici România nu va fi ocolită. Dacă ne referim la criza alimentară, atunci vom avea în vedere în primul şi în primul rând criza grâului. Este un an prost. Seceta a lovit năprasnic toate culturile de grâu, cu excepţia celor nu prea multe la număr care beneficiază de sisteme de irigaţii. Prin urmare, vom avea o recoltă slabă. O parte din această recoltă este reprezentată de terenuri care aparţin unor societăţi cu capital străin. Întreaga recoltă obţinută din aceste culturi este exportată. Nouă din cei zece traderi cei mai importanţi care se ocupă de exportul de cereale din România sunt societăţi americane. Nu ştiu care a fost situaţia anul în 2019, dar anterior aceste societăţi au raportat profituri insignifiante sau chiar pierderi, astfel încât nu au plătit mai deloc impozite la bugetul statului. Dacă cumva lucrurile stau altfel şi mă înşel eu, îi solicit ministrului Finanţelor să informeze opinia publică asupra situaţiei reale. Ei bine, ştiind că ne vom confrunta cu o criză a cerealelor, Guvernul a interzis exporturile. O zi mai târziu, a revenit asupra deciziei. Ludovic Orban a dat liber la exporturi, anunţând că, sub aspectul cerealelor, rezerva de stat a plină. Cum s-a umplut rezerva de stat peste noapte?

Fiindcă este vorba despre unul dintre cele mai dramatice pariuri, un pariu pe care, dacă îl pierdem, rămânem cu burţile goale, eu cred că Guvernul are obligaţia să se prezinte în faţa Parlamentului şi să ofere câteva explicaţii elementare.

1). Să prezinte un bilanţ al exporturilor de grâu din ultimii ani, din care să reiasă câte milioane de tone au fost produse în această ţară, şi câte milioane de tone au fost exportate an de an. Şi la ce preţuri, comparativ cu preţurile vehiculate pe bursele de grâu.

2). Cine a plătit impozite statului român şi la ce valoare din banii câştigaţi din comerţul cu grâu?

3). Care este prognoza pentru acest an, din perspectiva recoltei care va fi obţinută în condiţii de secetă?

4). Care este cantitatea de grâu achiziţionată pe parcursul unei singure nopţi şi existentă în prezent în rezerva de stat? Pentru ce perioadă este acoperitoare această cantitate?

5). Cum au reuşit exportatorii de grâu românesc ca, pe parcursul unei singure nopţi, să schimbe decizia Guvernului? Cine şi la ce nivel a intervenit?

Până când opinia publică nu va obţine prin intermediul Parlamentului un răspuns concludent la întrebările de mai sus, vom avea toate motivele să ne punem întrebări, fără a fi acuzaţi în vreun fel că intenţionăm să generăm o stare de nelinişte şi de panică.

P.S.: Atunci când Guvernul a dat ordonanţa vizând interzicerea exporturilor de grâu, pe piaţă a circulat în mod peristent un zvon. Şi anume că ordonanţa a sosit prea târziu, întrucât, până în urmă cu câteva zile, 90% din producţia de grâu existentă fusese vândută. Care a fost situaţia reală? În al doilea rând, am auzit că au fost generate nemulţumiri chiar şi în rândul fermierilor români, care, în eventualitatea blocării exporturilor, urmau să înregistreze pierderi. S-a gândit vreun moment Executivul de la Bucureşti să compenseze aceste eventuale pierderi?

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. in perioada (iulie?) - august 2020 urmeaza o activitate vulcanica sustinuta cu impact vizibil asupra temperaturilor la nivel global (vor scadea puternic) si cu efect asupra productiilor agricole (productii din ce in ce mai mici si aparitia bolilor noi la plantele agricole 2021-2024).

    Romania trebuie sa investeasca cu viteza luminii in spatii de depozitare moderne pe care sa le ofere fermierilor locali la preturi mici si sa permita exportul doar dupa ce nivelul "X" a fost atins (prin X intelegand totalul necesarului intern alimentar pe un an, unde X trebuie sa insemne cel putin 50% din totalul spatiilor interne de depozitare).  

    Deci spatiile totale de depozitare trebuie sa fie de cel putin 2 x consum intern anual.  

    Nu e gluma ce va zic. E vorba de cicluri repetitive seismice si vulcanice (cele 2 sunt direct corelate).  

    1. Parole, parole nimeni nu crede citirea-n stele maestre. Posibilitatea atingerii vitezei luminii este nula pentru ca romanul duce graul cu calul si cu caruta la spatiul de depozitare, podul casei.

      bine... sa mai zici "parole, parole" dupa ce te vei uita la stiri seara la 19,00 pe la sfarsitul lui august si vei vedea vulcani mari in plina eruptie... sa vad ce mama naibii mai zici atunci.

      Oricum mie nu-mi pasa. Pentru mine ceea ce fac e un serviciu public gratuit.  

      La fel de bine as putea sa tac.  

      A zis bine cine a zis ca nimeni nu e profet in tara lui. . . Bine.  

      Nimeni sa nu faca nimic nici daca stiu direct din viitor ce urmeaza.  

      Dupa care sa urle ca le-a tras-o Dumnezeu si i-a prins nepregatiti.

      E ok cu mine. 

      Maestre Vali, știi direct din viitor mișcările vulcanice ce se vor năpusti peste român. Mulțumim pentru avertizări.! Te rugam zi-ne când vine marele CUTREMUR? Căci vizionarul POP Viorel nu se mai arată la TV ; eram morți după el la OTV Dan Diaconescu în direct. El nu primea informații din viitor... avea niște alea, vibrații în timp real. Ne anunța să găurim pereții, să ancorăm șifonierul, televizorul, frigiderul deși e ușor ( că-i gol-nud.).

      " Maestre Vali, știi direct din viitor mișcările vulcanice ce se vor năpusti peste român "

      Apreciez mistourile :) doar cand sunt istete.  

      Eu nu am amintit de vulcani in Romania. Eu am amintit de vulcani. Cu efecte mondiale asupra alimentelor si materiilor prime alimentare. 

      Cazurile vor fi: Filipine , arii din Asia de Sud-Est, Islanda, America de Sud, zone subacvatice din vestul Americii de nord 

      cred ca nu voi mai posta aici.

      E un efort aiurea. Oamenii nu sunt interesati de viitor. Atunci isi pierd si dreptul de a se plange fata de ce li se intampla.  

    Nu vom ramane cu burtile goale. Incepand din iunie apare in marketuri painea preambalata facuta cu faina veche mucegaita din import. Poate fi recunoscuta cu usurinta dupa gustul dulceag si petele albicioase.

    pe care-l gasesc indreptatit si bine-venit.

    Are dreptate Dl.R.Stanescu si cu asta ramanem,iar la anul fara paine.PNL va trimite pe la TV, mincinosi de serviciu,asa cum fac si in prezent(un obicei a majoritatii partidelor).Asa au facut si cu pandemia actuala,”avem de toate” cand de fapt nu erau asigurate cobinezoanele de protectie si alte echipamente.

    De ce esti îngrijorat SRS? Tu oricum mănânci...rahat!

    1. Și nu numai el... sunt prea mulți alții

      : Mickey Mouse, Pavlovi, Felixi, prea mulți care, iată, se arată se văd la TV și își câștigă pâinea scriind bazaconii. (iar 3 și 4 îl aplaudă). CIOCUL MIC... nu se mai poartă; le-ar trebui ăstora un ~FERMOAR la GURIȚĂ ~ 

    Daca SRS a devenit instantaneu mai bun roman decit hot e un pas inainte. Daca are un ,,beef" cu cineva din SRI atunci nu este credibil in demersul prezentat in articol.

    Deci SRS a-nviat sau nu este adevarat ? 

    1. Exportul de grau e mana cereasca pentru agricultura dar ,mai ales pentru cele noua brocheri . Ei ne vor scapa in primavara defoame importand cantitati mari de grau,statul va achizitioa la pret bun,pentru ei,si-l va livra pentru populatie cu rabat. sa manance fiecaea cate o felie. Intrebarea pe care nic unguvernant nu a pus-o este. Cum functioneaza acesti exportatori de zeci de ani cu pierderi. Aduc oare an de an fonduri de la firmele mama? De aceea este bine sa ai investitori straini , nu te lasa sa m0ri de foame.

      Nu mori de foame nici cind ti-o iei pe la spate de la investitorii straini....iubire de buzunar se cheama asta....

    Secretu bobului de grau e ca masoneria mondiala a prabusit economia lumii ca sa poata instaura un guvern unic mondial biometric.

    Nu luati in serios ce am scris mai sus, e doar manipularea Rusiei.  

    1. La. 1. și 1.2. , tu Cristian # 7 ai semnat VALI... nu înțeleg. Te-ai descoperit, ești aceeași persoană? Ultima frază : nu luați în serios ce am scris mai sus... adică # 1. și .1. 2. semnat Vali?

      Nu, catcher in the rye, Cristian nu e Vali.

      Vali pare un tip legat de cataclisme naturale. 

      Cristian e un conspiratzionist, caruia ii pute capitalismu'. 

      Evident, nu stie ce altceva ar putea sa-l schimbe: Rusia autocrata cu neoTzar, sau China dominata de o elita neoimperiala. El shtie doar ca dl Make il tolereaza, datorita anticpitalizmului sau...

      Bo-ring... 

      :) zambesc in tacere in fata unor tampenii asa de izbitoare

    Realitatea este ca toate tarile mari producatoare de grau subventioneaza din bani publici productia. La noi

    subventiile provin atat din fonduri europene cat si de la bugetul de stat.La nivelul marilor producatori interni de cereale productia este rentabila prin sistemul subventiilor. Agricultura cerealiera necesita inputuri mari din import sub forma de utilaje, ingrasaminte, pesticide si seminte. Exportul de cereale din Romania cat si din  

    principalele tari producatoare se realizeaza ce catre un grup de firme internationale care dispun de surse de 

    finantare si spatii de depozitare. In UE suntem al doilea exportator dupa Franta. In zona Marii Negre principalii exportatori sunt Rusia, Ukraina si Romania. Comertul international de cereale are si un rol geostrategic. In cazul unor secete majore sau alte evenimente nefavorabile orice producator major va fi

    obligat sa instituie masuri de contigentare a exportului de cereale.  

    Daca n avem paine, vom manca cozonac. Asa a zis Maria Antoneta la revolutia franceza. Cand a intrebat de ce protesteaza poporul, i s-a raspuns ca :poporul n are paine. Pai sa manance cozonac. Asa si noi. Vom manca fara paine. Vom fi mai slabi si mai sanatosi. Fara gluten. Multumiti-i lui Yohanis. Ca l ati votat de 2 ori. Cretinilor

    1. Da,sa fi fost dancila presedinta acum, halta viata! Vai de capul tau!

      Imbecil ! Valea si canta la alta masa,pardon in latrina 3 unde srs e in mediul sau cu laturi, alaturi de chireac si restul clicii/cloacai !

      Pupa-i in dos pe serban nicolae, carmen dan, sorina pintea, dar mai ales pe cocoana alina mungiu-pippidi 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb