Protest Greenpeace la platforma de foraj Neptun Deep: "Aproximativ 46.000 de persoane ar putea muri prematur până la sfârşitul secolului"

R.S.
Miscellanea / 15 ianuarie

Protest Greenpeace la platforma de foraj Neptun Deep: "Aproximativ 46.000 de persoane ar putea muri prematur până la sfârşitul secolului"

Un pilot-activist Greenpeace a desfăşurat astăzi un protest paşnic în portul Constanţa Sud - Agigea, în proximitatea platformei Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore contractată pentru proiectul Neptun Deep. Acesta a zburat cu o motoparapantă electrică în apropierea platformei afişând un banner cu mesajul: "STOP FOSSIL GAS" ("STOP GAZELOR FOSILE"). Acţiunea a avut loc în urma publicării unei noi analize pregătite pentru Greenpeace România, care estimează că aproximativ 46.000 de persoane la nivel global ar putea muri prematur până la sfârşitul secolului, din cauza temperaturilor extreme provocate de emisiile totale de gaze cu efect de seră generate de proiectul Neptun Deep, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Viitorul copiilor noştri va fi unul nesigur şi lipsit de speranţe atâta timp cât astfel de platforme vor continua să foreze după combustibili fosili. Cifrele din analiză sunt alarmante şi nu pot fi ignorate. Prin susţinerea proiectului Neptun Deep, autorităţile devin complici la o crimă în desfăşurare. În loc să prioritizeze măsuri de eficienţă energetică şi soluţii verzi, autorităţile continuă să ne bată cuie în sicrie. România şi Europa trebuie să pună capăt acum noilor investiţii în proiecte fosile," a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România, potrivit comunicatului.

Analiza, publicată şi realizată de Prof. Dr. Wim Thiery de la Vrije Universiteit Brussel, sugerează şi faptul că peste 1,2 milioane de copii născuţi între 2010 şi 2020 vor experimenta un val de căldură suplimentar pe parcursul vieţii lor, din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră generate de proiectul Neptun Deep.

Organizaţia de mediu atrage atenţia asupra nevoii urgente de a nu mai investi într-un sistem energetic care prejudiciază sănătatea, siguranţa şi viitorul oamenilor şi al Mării Negre şi cere accelerarea tranziţiei către soluţii regenerabile.

În noiembrie 2024, Greenpeace România a câştigat în instanţă procesul prin care Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep. În decembrie 2024, organizaţiei i-a fost admisă în instanţă cererea de expertizarea a uneia dintre platforme OMV Petrom din Marea Neagră pentru a verifica dacă sunt respectate standardele de siguranţă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb