Sectorul bancar britanic, influenţat puternic de alegerile anticipate

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 decembrie 2019

HSBC preconizează că victoria conservatorilor va aduce un plus de până la 10% acţiunilor instituţiilor de credit, în vreme ce o victorie a laburiştilor va genera un declin de până la 30% în acest sector

Investitorii în acţiuni ale băncilor britanice sunt extrem de atenţi la alegerile anticipate care vor avea loc luna aceasta, în Regatul Unit, în condiţiile în care specialiştii anticipează că sectorul va fi influenţat de rezultatul scrutinului, conform unui studiu Bloomberg.

Robin Down, analist al gigantului bancar HSBC Holdings Plc, estimează că sectorul va consemna un avans de până la 10% dacă alegerile din 12 decembrie vor fi câştigate de conservatorii premierului Boris Johnson. Asta, pentru că victoria sa ar diminua incertitudinile legate de Brexit, existând totodată perspectiva menţinerii taxelor reduse, conform analistului.

În opinia sa, însă, dacă alegerile vor aduce victoria laburiştilor lui Jeremy Corbyn, acţiunile băncilor ar putea să scadă cu până la 30%, dat fiind că politicile acestui partid au potenţial negativ pentru evoluţia preţului acţiunilor instituţiilor de credit.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că se va menţine majoritatea conservatorilor în Parlament, dar există şi posibilitatea apariţiei unui impas, ceea ce va avea un impact negativ asupra sectorului bancar.

Un guvern conservator minoritar ar putea "pune pe masă" din nou un "Brexit fără acord", din cauza incapacităţii partidului de a adopta acordul de retragere din UE, ceea ce va pune presiune pe sectorul financiar, conform lui Down. În schimb, acesta susţine că sectorul bancar ar putea beneficia de pe urma creării unei alianţe de partide care să favorizeze rămânerea în Uniunea Europeană, deoarece acest lucru ar elimina riscul de ieşire fără acord.

Potrivit unor speciaşti ai Barclays Plc - Chris Manners şi Aman Rakkar -, o victorie absolută a conservatorilor ar stimula lira sterlină şi ar ridica curbele de randament, evoluţii care a fi în beneficiul băncilor.

Conform Bloomberg, laburiştii spun că vor anula unele reduceri de impozit pe profit implementate de conservatori. Pentru o bancă cu capital britanic în proporţie de 100%, asta ar putea însemna o reducere cu 10% a veniturilor, spune Down.

De menţionat că laburiştii şi-au mai moderat anul acesta retorica privind acţionariatul public al Royal Bank of Scotland Group Plc, Corbyn concentrându-se în schimb pe căile ferate, poştă şi utilităţi. Analiştii Barclays anticipează că acţiunile RBS vor scădea masiv dacă guvernul condus de Corbyn va încerca să cumpere acţiuni RBS pe care statul nu le deţine încă la instituţia de credit.

La finele lunii octombrie, parlamentarii din Regatul Unit au votat legislaţia care îi permite premierului Boris Johnson să convoace alegeri anticipate la 12 decembrie. Atunci, Boris Johnson a declarat că britanicilor trebuie să li se lase opţiunea în privinţa viitorului Brexit-ului şi al ţării. Liderul conservatorilor britanici speră să obţină un nou mandat pentru acordul de Brexit pe care l-a negociat cu UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb