• După declanşarea, la data de 18 ianuarie, a grevei angajaţilor Poştei, ieri au încetat lucrul salariaţii Căilor Ferate, ai "Electricité de France" şi "Gaz de France"
• Astăzi urmează medicii, profesorii şi funcţionarii publici
Lucrătorii francezi din sectorul feroviar şi cel al utilităţilor au declanşat, ieri dimineaţă, o grevă ce s-a desfăşurat pe parcursul întregii zile, protestînd faţă de planul guvernamental de reducere a locurilor de muncă. Pentru anul în curs, au fost planificate 3.590 de disponibilizări la Societatea Naţională a Căilor Ferate, care număra, la finele anului trecut, circa 240.000 de salariaţi. Tot ieri, au încetat lucrul angajaţii "Electricité de France" şi "Gaz de France". Aceştia protestează faţă de reorganizare, respectiv de intenţia guvernului de a vinde o cotă din companie.
Cei mai sus amintiţi s-au alăturat angajaţilor Poştei, care au început să protesteze încă de marţi, astfel că autorităţile franceze nu au o săptămînă prea liniştită.
În noaptea de marţi spre miercuri, dar şi ieri, au circulat numai unul din trei trenuri de mare viteză (TGV) şi doar un sfert din cele de navetă. Greva angajaţilor Căilor Ferate "poate cauza întreruperi serioase de trafic", declara, în dimineaţa zilei, Dominique Barbet, economist la "BNP Paribas". Aşa s-a şi întîmplat, călătorii fiind afectaţi de mari întîrzieri şi, mai rău, de anularea unor curse. Transportul cu autobuzul, metroul şi tramvaiul din capitala franceză nu au avut de suferit.
Ministrul transporturilor, Gilles de Robien, a recunoscut că serviciile de cale ferată au fost afectate semnificativ de greva de ieri, însă aminteşte că societatea de profil a beneficiat de investiţii ale statului în sumă de 1,5 miliarde de euro, cifră record.
Greva din această săptămînă marchează cel mai amplu protest de după 2003. În aceste condiţii, premierul francez Jean-Pierre Raffarin a anunţat că nu va renunţa la implementarea programului de reformă economică.
Pe lîngă greva lucrătorilor poştali şi a celor din domeniul feroviar, de astăzi vom asista la mişcări similare ale medicilor şi personalului auxiliar din spitale, ale profesorilor şi funcţionarilor publici. Aceştia din urmă, spre exemplu, nu sînt mulţumiţi de creşterile salariale promise de guvern (în medie cu 3,1%). Sindicaliştii spun că, după 2000, lucrătorii din domeniu au pierdut 5% din puterea lor de cumpărare. În sectorul public francez lucrează, direct sau indirect, circa 5,5 milioane de persoane.
De menţionat că 65% din populaţia franceză sprijină acţiunile greviştilor, potrivit sondajelor de opinie realizate recent şi prezentate de presa franceză. Circa 19% din cele 949 de persoane chestionate sînt indiferente, iar 15% - ostile faţă de ideea grevei.