Codul Administrativ ar putea fi adoptat, prin Ordonanţă de Urgenţă, în şedinţa de guvern de astăzi, conform declaraţiilor premierului Viorica Dăncilă. Şeful Guvernului a afirmat, ieri, că, dacă sunt îndeplinite toate criteriile, Codul administrativ va fi adoptat în şedinţa de Guvern.
Viorica Dăncilă a spus: "Nu am văzut încă lista cu actele normative pe care le vom adopta în cadrul şedinţei de Guvern. Dacă sunt îndeplinite toate criteriile, cu siguranţă, da ( n.r. - va fi adoptat Codul administrativ)".
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea Codului Administrativ, iniţiat de guvernul Dăncilă conţine o serie de prevederi care induc arbitrariul complet în administraţia publică şi dau naştere riscului politizării totale a birocraţiei. Mai precis, Codul Administrativ le dă şefilor de instituţii puterea discreţionară asupra angajării, promovării, mutării sau demiterii funcţionarilor publici.
Proiectul de OUG transformă Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) într-o instituţie decorativă, aflată la cheremul ministrului Dezvoltării, deci al partidului de guvernământ. ANFP este o instituţie esenţială în administraţia publică, având tocmai rolul de a profesionaliza aparatul birocratic şi de a-i asigura independenţa faţă de factorul politic.
Mai multe prevederi din proiectul Codului Administrativ scot de facto ANFP din procesul de organizare a administraţiei publice şi dau puteri nelimitate conducătorilor de instituţii (primari, preşedinţi de consilii judeţene, miniştri, directori de agenţii guvernamentale sau deconcentrate).
Totodată, proiectul de act normativ preia multe dintre prevederile legii declarate neconstituţionale anul trecut, prevederi care periclitau finanţări europene de până la 553 milioane de euro. Acele prevederi, promovate de Liviu Dragnea şi Paul Stănescu, au fost denunţate oficial de Comisia Europeană, care avertiza că legea anulează eforturile de profesionalizare a funcţionarilor publici şi anulează paşii anteriori. Printre prevederile respective se numără pensiile speciale acordate aleşilor locali (primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene), care vor avea un impact anual cuprins între 100 şi 150 milioane lei asupra bugetului de stat, conform declaraţiilor vicepremierului Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Adminis-traţiei Publice.
Daniel Suciu a menţionat că din viitorul Cod Administrativ au fost eliminate pasajele pe care CCR le-a declarat neconstituţionale: transformarea directorilor serviciilor deconcentrate în secretari de stat şi transformarea arhitecţilor-şefi ai unităţilor administrativ-teritoriale în personal contractual.
O prevedere importantă din viitorul Cod Administrativ se referă la relaţia dintre preşedintele ţării şi premier. Conform proiectului de act normativ, în cazul remanierii Guvernului se introduc termene clare pentru ambii actori politici cu atribuţii în acest domeniu. Astfel, premierul va avea un termen maxim de 5 zile în care să trimită preşedintelui ţării propunerile de remaniere, iar preşedintele va fi obligat ca în termen de 10 zile să aprobe numirea unui ministru sau să o refuze cu motivarea în scris a obiecţiilor pe care le are. Decizia de a introduce aceste termene clare a fost luată în urma fricţiunilor pe care coaliţia PSD-ALDE le-a avut cu Klaus Iohannis cu privire la remanierile guvernamentale din toamna anului trecut şi din primăvara acestui an, prilej cu care preşedintele ţării a tergiversat trimiterea unui răspuns către premierul Viorica Dăncilă referitor la propunerile de miniştri.
În privinţa patrimoniului unităţilor administrativ-teritoriale, hotărârile vor fi adoptate cu majoritate simplă, de 50%+1, cu excepţia celor privind transferul de proprietate care vor fi adoptate cu majoritate calificată - 2/3 din numărul total al consilierilor.
Proiectul de act normativ a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic şi Social şi nu este agreat nici de lumea academică şi nici de angajaţii din cadrul administraţiei publice. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie susţine că adoptarea Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă ridică suspiciuni de voinţă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe. În cazul în care guvernul va aproba o astfel de ordonanţă, sindicaliştii vor trece la ample acţiuni de protest.
1. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 20.06.2019, 11:01)
Deci refuzul de numire a ministrilor se poate face,doar ca trebuie facute in scris obiectiile....Dau un exemplu..:;Consider ca nu este pregatit pentru aceasta functie. Este o motivatie general valabila indiferent de propunere. Chiar daca la aceasta motivatie se ascunde anumit subiectivism se poate folosi oricand....asa ca...