Este important ca membrii NATO să-şi rezolve conflictele prin dialog, a declarat astăzi la Atena ministrul de externe german Annalena Baerbock, făcând referire la disputele dintre Turcia şi Grecia, transmite Reuters, conform Agerpres.
Grecia şi Turcia au vechi dezacorduri legate de o întreagă serie de probleme, de la apele teritoriale din Mediterana până la spaţiul aerian şi migraţie, aminteşte Reuters.
Ieri, Grecia şi Ciprul au acuzat Ankara că alimentează tensiunile, în condiţiile în care Turcia se pregăteşte să trimită săptămâna viitoare în Marea Mediterană o navă de foraj, în căutare de gaz natural.
"Dispute în interiorul Alianţei - este exact ce doreşte preşedintele Rusiei", a spus Baerbock, menţionând că intenţionează să repete acest mesaj în cursul vizitei în Turcia, ce urma să înceapă mai târziu astăzi.
Ministrul de externe grec Nikos Dendias a asigurat că Grecia este "mereu gata de dialog cu Turcia, dar un dialog în cadrul dreptului internaţional".
Acesta a precizat că a discutat cu omoloaga sa germană problema vânzării de către Germania de submarine clasa U-214 Ankarei, ceea ce potrivit lui riscă să schimbe echilibrul de forţe din Mediterana de est în favoarea Turciei.
În 2020, Grecia şi Turcia au fost aproape de o confruntare, după ce Turcia a trimis o navă de explorări în apele disputate din Mediterana.
Cele două ţări şi-au reluat anul trecut, după o pauză de cinci ani, dialogul în vederea reglementării diferendelor din Marea Mediterană şi legate de alte probleme bilaterale. Aceste discuţii nu au adus însă prea multe progrese.
În iunie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Turcia nu mai continuă discuţiile cu Turcia, în parte din cauza unei dispute cu prim-ministrul grec şi a ceea ce Ankara numeşte încălcări ale spaţiului său aerian.