Şefa PSD Caraş-Severin audiată în dosarul şpăgilor de la DRDP Timişoara

I.A.
Anticorupţie / 13 decembrie 2019

Şefa PSD Caraş-Severin audiată în dosarul şpăgilor de la DRDP Timişoara

Actualizare - Răzvan Cuc, la ieşirea din sediul DNA: ''Nu am nicio teabă cu subiectul menţionat. Nişte oameni probabil că s-au folosit de numele meu şi de funcţia pe care o aveam în acel moment. Am venit, am dat declaraţii, dacă e nevoie, voi reveni"

Întrebat dacă ştia de numirile pe funcţii de la DRDP Timişoara, Răzvan Cuc a spus: "Haideţi să nu extrapolăm. În timpul mandatului am fost preocupat să conduc ministerul, să merg pe şantiere şi să îmi fac treaba. Nu m-a interesat să fac niciun fel de numiri, numirile s-au făcut legal din câte ştiu eu. Numirile de directori, de directori generali, s-au făcut conform Ordonanţei 109, restul au avut autonomie, directorii din cadrul regionalelor, să îşi facă propria echipa, să îşi angajeze, ca să livreze rezultatele care trebuiau făcute. Din ce am văzut în presă şi ce mi s-a prezentat au fost mai multe persoane care au găsit de cuviinţă la momentul acela să se laude cu faptul că mă cunosc, că au vorbit cu mine, ceea ce nu s-a întamplat", a declarat Răzvan Cuc.

---

Actualizare - Luminiţa Jivan - "Mi s-a adus la cunoştinţă că am calitatea de martor şi probabil aici nu mai am nimic de declarat. Am declarat domnilor procurori ce aveam de declarat în dosarul în care s-a discutat o posibilă influenţă şi în care se povestea de două ori numele meu, dar am dat declaraţii domnilor procurori. Bănuiesc că o să se încheie aici, vedem zilele acestea. Nu am absolut nicio legătură, nu a ajuns absolut nimic în Caraş, am dat declaraţiile deja, nu sunt vinovată cu absolut nimic"

---

Şefa filialei PSD Caraş- Severin, deputatul Luminiţa Jivan, a sosit, vineri dimineaţă, la sediul DNA Timişoara, pentru a fi audiată de procurori în cazul şpăgilor adunate la DRDP Timişoara şi al banilor care ajungeau la PSD Arad.

De asemenea, sunt aşteptaţi să fie audiaţi şi fostul ministru Răzvan Cuc, dar şi fostul secretar general al PSD, Mihai Fifor, informează News.ro.

Potrivit sursei citate, DNA a anunţat oficial, marţi, infracţiunile de care sunt acuzaţi cei vizaţi în dosarul de corupţie de la DRDP Timişoara, dar şi modul cum se desfăşura activitatea infracţională. Infracţiunile se derulau sub protecţia conducerii instituţiei, contra unor sume lunare de bani, iar angajările se făceau pe linie de partid, tot în schimbul banilor.

"Şefii din cadrul D.R.D.P Timişoara sau în alte instituţii locale sau regionale, susţinute de partid în acele funcţii, ar fi avut obligaţia de a plăti o taxă lunară la casieria organizaţiei judeţene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcţia deţinută", au precizat procurorii.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 decembrie 2019, a inculpaţilor:

- Ispravnic Cristian Ilie, director general regional al Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara; Horgea Cristian, şef al Agenţiei de Control şi Încasare Nădlac; Miuţescu Elisabeta, angajată în cadrul Agenţiei de Control şi Încasări Nădlac II; Dima Cristian, angajat în cadrul Agenţiei de Control şi Încasare Nădlac II; Lucaciu Mircea Andrei, şef la Departamentul Venituri din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara; Pascu Patriciu-Mirel, şef la Departamentului Juridic din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara; Băeţan Vasile-Alin, inginer în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara; Stoenescu Anca-Patricia, la data faptei şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Potrivit DNA, în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de următoarele persoane: Căprar Dorel Gheorghe, deputat în Parlamentul României; Tripa Florin, deputat în Parlamentul României şi secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizaţiei judeţene a unui partid politic; Chisăliţă Ioan Narcis, senator în Parlamentul României; Munteanu Bogdan, la data faptelor şef al Biroului Încasări Venituri din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara; Zamiska Ioan - Iaromir, controlor trafic în cadrul Agenţiei de Control şi Încasări Nădlac 1; Ţinte Raul şi Lazarov Nicoleta, controlori trafic în cadrul Agenţiei de Control şi Încasare.

Cercetările s-au desfăşurat pe două paliere. Primul vizează "protecţia" oferită de persoanele cu funcţii de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 - 500 euro lunar).

"În cadrul unor agenţii de control şi încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcţionarii care îşi desfăşoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale şi sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata şi aplica anumite sancţiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi "protecţie", în perioada 2016 - noiembrie 2019, inculpata Miuţescu Elisabeta ar fi pretins şi primit de la o persoană având funcţia de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro", a transmis DNA.

Al doilea palier a vizat modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid şi cu remiterea unor sume de bani.

"Astfel, în perioada iunie - noiembrie 2019, inculpaţii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian şi suspectul Căprar Dorel Gheorghe şi-ar fi folosit influenţa conferită de calităţile lor de persoane cu funcţie de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcţiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timişoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De menţionat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină suspectului Căprar Dorel Gheorghe", a mentionat DNA.

Conform procurorilor, existau şi situaţii în care candidaţilor care aveau susţinere politică să nu li se mai pretindă şi remiterea unor sume de bani.

"Distinct de folosirea influenţei politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 şi 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro şi 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp şef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l priveşte pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins şi acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remişi în mod direct la casieria organizaţiei judeţene de partid", a mai precizat DNA.

"De asemenea, cercetările au mai stabilit că şefii din cadrul D.R.D.P Timişoara sau în alte instituţii locale sau regionale, susţinute de partid în acele funcţii, ar fi avut obligaţia de a plăti o taxă lunară la casieria organizaţiei judeţene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcţia deţinută", au transmis procurorii.

Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcţii de conducere susţinute în acele funcţii de partid ar fi avut obligaţia de a plăti şi alte sume de bani, raportat la necesităţile de moment şi solicitările persoanelor cu funcţii de conducere din partid, identificându-se o asemenea situaţie când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins şi primit suma de 4.500 de lei de la inculpaţii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea şi suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegaţii din Japonia.

Într-un context asemănător, inculpaţii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu-Mirel şi suspecţii Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin şi Chisăliţă Ioan Narcis şi-ar fi folosit influenţa pentru numirea, cu încălcarea legii, în posturi de conducere (menţionate mai sus) a inculpaţilor Lucaciu Mircea şi Pascu Mirel şi pentru angajarea inculpatului Băeţan Alin.

"De menţionat, este faptul că inculpata Stoenescu Anca Patricia, în calitatea sa de inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, ar fi dispus, din considerente politice şi cu încălcarea Legii educaţiei naţionale, eliberarea din funcţie a unui inspector şcolar pentru criticile aduse partidului", a mai transmis DNA.

La comiterea infracţiunilor ar fi participat şi alte persoane, au mai transmis procurorii.

Marţi, cei opt inculpaţi - Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Dima Cristian, Stoenescu Anca Patricia, Miuţescu Elisabeta, Băeţan Vasile Alin au fost prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ei au fost puşi însă în libertate, fiind instituită măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii Horgea Cristian, Miuţescu Elisabeta şi Ispravnic Cristian Ilie, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 10 decembrie 2019, ora 18:00, până la data de 7 februarie 2020, inclusiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb