ŞEFUL ANAF: "I-am propus premierului constituirea unui board de specialişti pe modelul Fiscului american"

Alexandru Costea
Macroeconomie / 2 septembrie 2015

Gelu Diaconu: "Reforma ANAF nu se poate finaliza din poziţia de rudă săracă a MFP"

Preşedintele ANAF Gelu Ştefan Diaconu a declarat, printr-un comunicat remis azi redacţiei, că reforma "profundă" a instituţiei nu poate fi finalizată "din poziţia de rudă săracă a MFP, aflată la discreţia decizională a funcţionarilor din minister", conform unui comunicat remis azi redacţiei.

"Ieri, i-am propus premierului Victor Ponta o formulă de reorganizare care să consolideze autonomia decizională a ANAF, în afara condiţionalităţilor de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral", arată declaraţia lui Diaconu. "De aceea, propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialişti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care îl vom adapta, fireşte, cadrului legislativ autohton şi care va coordona politicile şi strategia ANAF, în locul unei singure persoane, respectiv în locul preşedintelui ANAF. Pentru a finaliza reforma profundă a instituţiei pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, în aprilie 2013, consider că această soluţie de management, care distanţează ANAF de posibilele influenţe poltice, este singura variantă reală şi profesionistă", a explicat acesta.

Şeful ANAF transmite că a ales această soluţie "după analiza atentă a mai multor documente, dintre care raportul anual «Tax administration 2015», recent publicat de OECD, raportul de asistenţă tehnică al misiunii FMI din august, raportul misiunii de asistenţă al Băncii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizării ANAF precum şi blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea".

Diaconu consideră că "fără o autonomie instituţională sporită, reforma ANAF care înseamnă în primul rând transformarea într-un adevărat partener al mediului de afaceri şi nu doar o simplă unealtă de adus bani la buget, nu poate fi implementată până la capăt".

"Cine cunoaşte cu adevărat ce înseamnă activitatea ANAF ştie că ANAF nu poate finaliza această reformă din poziţia de rudă săracă a MFP, aflată la discreţia decizională a funcţionarilor din minister.

Totodată, această schimbare profundă nu poate avea loc în condiţiile în care ANAF depinde de prea multe ori de bunăvoinţa şi interesele unor instituţii precum Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, atunci când vine vorba de avizările necesare în cadrul procesului de restructurare sau îşi iroseşte resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicată prea mult în activităţile de control, fapt constatat şi certificat inclusiv de misiunea FMI din august a.c.

Sper că acest proiect va beneficia de întreg sprijinul factorilor decidenţi şi va fi implementat cât mai curând, în condiţiile în care cei mai buni specialişti ai noştri se apropie de finalizarea redactării proiectului ce va fi supus unor analize şi rafinări ulterioare. Mai multe detalii vom oferi după finalizarea proiectului", a transmis preşedinte ANAF.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, la Palatul Victoria, că doreşte înfiinţarea unui "board al ANAF" care să asigure implementarea politicilor bugetare, precizând că vrea să continue modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

"Am discutat cu ministrul de Finanţe şi cu preşedintele ANAF, în colaborare cu partenerii noştri internaţionali FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi vreau să mergem mai departe pe zona de restructurare şi de modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală", a declarat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă la Guvern.

În acelaşi context, Ponta a precizat că vrea să adopte un model de reorganizare al ANAF folosit de mai multe ţări dezvoltate.

"Prin reorganiarea ANAF, ca instituţie de sine stătătoare, vreau să mergem pe un model pe care îl folosec Statele Unite ale Americii şi alte ţări europene de a avea un board al ANAF numit de către Guvern, Parlament, Preşedinte cu un tip de stabilitate, care să asigure implementarea politicilor bugetare. Este un pas în continare spre modernizare", a arătat premierul, adăugând că România este "capabilă" să încaseze, la buget, sume mai mari având taxe mai mici şi să fie 'competitivă faţă de ţările din regiune" prin creşterea exportului şi prin creşterea competitivităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb