Şeful unei autorităţi ungare anticorupţie, responsabilă pentru combaterea fraudelor în cheltuirea fondurilor Uniunii Europene, a negat acuzaţiile de deturnare de fonduri şi abuz de putere, după ce autorităţile au percheziţionat biroul său în ziua anterioară, transmite Reuters.
Autoritatea pentru Integritate a fost înfiinţată sub presiunea Uniunii Europene la sfârşitul anului 2022 într-o ţară care a avut frecvente conflicte cu blocul european pe teme legate de statul de drept. Deşi este independentă de guvernul premierului Viktor Orban, autoritatea a reclamat anul trecut că are nevoie de mai multe puteri.
Biroul procurorului general a anunţat joi seara că şeful autorităţii, Ferenc Biro, este acuzat de deturnarea a aproape 14 milioane de forinţi (aproximativ 35.000 de dolari) prin închirierea a două maşini de firmă pentru uzul său personal, una dintre ele fiind folosită ilegal de soţia sa. De asemenea, este acuzat că a limitat ilegal atribuţiile oficiale ale unora dintre subordonaţii săi, conform unui comunicat al biroului procurorului general, notează Reuters.
După percheziţionarea mai multor locaţii, inclusiv a birourilor Autorităţii pentru Integritate, şi ridicarea de dovezi, "Biroul Procurorului General l-a audiat pe preşedintele Autorităţii pentru Integritate în calitate de suspect", a precizat declaraţia.
Biro, fost partener al PricewaterhouseCoopers cu o experienţă de două decenii în contabilitatea de investigaţie şi conformitate, a respins acuzaţiile într-un comunicat transmis Reuters.
"Acuzaţiile sunt nefondate, am depus o plângere împotriva lor. Nu am comis nicio infracţiune", a declarat Biro.
"Am fost atacat personal, iar acest atac vizează subminarea Autorităţii pentru Integritate. Activitatea organizaţiei noastre a fost întotdeauna transparentă şi am lucrat întotdeauna conform celor mai înalte standarde etice şi legale", a zis el.
Autoritatea pentru Integritate a declarat anul trecut că a solicitat mai multe puteri, inclusiv pentru a efectua urmăriri penale, percheziţii şi sancţiuni. Într-un document trimis Ministerului Justiţiei şi Comisiei Europene, aceasta s-a plâns că nu dispune de suficiente instrumente pentru a expune faptele de corupţie în ţara din Europa de Est.
Opinia Cititorului