Şeful Raiffeisen: În viitor vom avea 3-4 bănci universale

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 decembrie 2010

Şeful Raiffeisen: În viitor vom avea 3-4 bănci universale

Preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, consideră că în viitor băncile din România vor fi supuse unui proces de consolidare. "Despre asta s-a vorbit mult, dar abia anul viitor vom vedea câteva tranzacţii", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Mă aştept la câteva fuziuni şi preluări, avem prea multe bănci în România, toate cu ambiţia de a fi o bancă universală. Nu cred că pe termen lung vor fi mai mult de 3-4 bănci universale".

Recesiunea a arătat diferenţele între bănci

Recesiunea a arătat clar diferenţele mari de la bancă la bancă, care înainte de criză nu se observau, consideră Steven van Groningen. "Acum, se vede că sunt bănci care au profit mare, altele care au profituri mici, iar altele care sunt pe pierdere. Cred că şi anul viitor o să vedem o situaţie similară. Vor fi bănci cu o poziţie solidă focusate pe creşterea profitului sau vor fi bănci care au în continuare limitări din punctul de vedere al capitalului. Dacă ai un profit mare, te ajută la capital, dacă nu, nu poţi să supravieţuieşti pe termen lung", a spus domnul van Groningen.

Domnia sa nu se aşteaptă ca activitatea de creditare să se întoarcă la nivelurile de acum doi ani, iar consumatorii ar trebui să fie responsabili şi să se gândească la viitor. "Cineva care are o incertitudine mare despre viitorul lui nu consumă bani, nu investeşte şi nu se îndatorează", a explicat domnia sa.

Corporaţiile vor rămâne un segment de business important pentru noi

Corporaţiile au o viziune pe termen mai lung şi acestea vor avea un volum mai mare de investiţii, ne-a spus Steven van Groningen, adăugând că acest segment va rămâne un business important şi anul viitor. Potrivit domniei sale, din punctul de vedere al consumatorului, va dura mai mult până va reveni cererea pentru creditare.

"În principiu, anul viitor vom merge pe toate cele trei segmente importante: persoane fizice, IMM-uri şi corporaţii", a declarat şeful Raiffeisen Bank.

Pe segmentul IMM-urilor, domnia sa consideră că multe întreprinderi nu întocmesc bilanţul adevărat.

"Noi ca bancă ne uităm la bilanţ şi la contul de profit şi pierdere, şi la IMM-uri nu întotdeauna totul trece prin contabilitate şi uşor poţi să ajungi la concluzia că dacă o firmă nu merge bine deloc, totuşi în realitate merge şi este de succes. Nu este uşor să-ţi formezi o opinie despre ce se întâmplă în segmentul respectiv", a spus domnia sa. Şeful Raiffeisen a mai spus că împrumuturile neperformante sunt întotdeauna inevitabile iar băncile se vor mai confrunta cu astfel de situaţii. "Ideea este să nu ai prea multe credite neperformante. S-a vorbit mult despre cota de piaţă, foarte bine dacă a crescut, dar dacă banca are o cotă mare în credite neperformante, nu cred că a făcut o treabă bună", a spus van Groningen.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Distinsul domn van Groningen spera ca prin manevre discrete sa-si largeasca aria de activitati bancare. Intentia este laudabila din punct de vedere bancar. Ceva mai avizati asupra Raiffeisen Bank si asupra perspectivelor activitatii bancare, noi vedem aceasta banca in partea inferioara a clasamentului. Primele banci in clasament vor fi patru banci de stat serioase. Care vor apare pe fondul disparitiei actualei sorcove politice. Un proces invers celui dirijat de maestrul M.Isarescu incepand cu anii 90 ai secolului trecut. Vedeti exemplul Chinei si meditati! Dvs existati pentru ca existam noi,clientii , Nu invers, dle director.

    1. Lasa nostalgiile stimabile; pana o sa mai aiba Statul (noi) patru banci solide, mai va ... 

      Alta e perfidia lui Gronongen; iata ce perla scoate: " Cineva care are o incertitudine mare despre viitorul lui nu consuma bani, nu investeste si nu se indatoreaza" .... mare amalgam in capul lui; daca ne luam duoa el la marea incertitudine (incompetenta) a guvernantilor despre viitorul tarii ei ar trebui sa nu se indatoreze (imprumute) si sa nu investeasca ; ma intreb atunci care ar fi calea de iesire din criza ??. 

      In plus fara consum si investitii in economie, banca lui Groningen va muri, deoarece creditele finanteaza investitiile si consumul.

      Repet deci: ce-o fi in mintea bancherului sau ce-o fi vrut sa ne induca ?. 

    Killeri ai actionarilor straini capitalisti; asta sunt toti directorii bancilor la ora de fata. 

    1. Asasini economici, asta sunt - ati citit cartulia ? scenariul functioneaza la fel si ireprosabil peste tot. 

    Cum dracu sa fie pe viitor 4 de stat??CEC-ul are 4% din piata..o banca de stat nu are cum sa faca fata unei banci private...COMUNISMUL inca mai exista in mintea oamenilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb