• Unităţile 3 şi 4, factori de risc pentru listare
Nuclearelectrica a sistat licitaţia de selecţie a intermediarului pentru listarea companiei la Bursă (n.r. termenul limită de depunere era luni) şi a anunţat că va relua procedura în cel mai scurt timp.
Surse din piaţa de energie susţin că de vină pentru amânarea procedurii ar fi dezinteresul brokerilor pentru această listare: "Contextul internaţional nu este unul propice. În plus, listarea producătorilor de energie nucleară nu se face în orice condiţii din cauza faptului că aceste companii sunt strategice, cu un grad de securitate ridicat. Au fost cazuri în care printre acţionarii unor companii nucleare s-au numărat şi activişti Green Peace, care au blocat decizii de investiţii majore".
Sursele noastre mai afirmă că, cel mai probabil, listarea, în acest an, a Nuclearelectrica a fost percepută de brokeri ca fiind foarte riscantă din cauza nedefinitivării proiectului Unităţilor 3 şi 4, care a rămas fără o parte consistentă din investitori. În opinia lor, listarea ar trebui să aibă loc după ce statul îşi selectează partenerii în proiect şi după ce proiectul de patru miliarde de euro obţine finanţarea şi avizele necesare.
Mircea Ursache, membru în Consiliul de Administraţie al EnergoNuclear (compania de proiect pentru Unităţile 3 şi 4), ne-a declarat că, în cazul în care reticenţa brokerilor a stat la baza reluării licitaţiei, atunci situaţia este explicabilă prin faptul că intermediarii au luat decizia raţională să nu se implice în listare din cauza proiectului de modificare a managementului companiilor de stat. Domnia sa a subliniat că şansa Unităţilor 3 şi 4 de a fi realizate este ca statul să continue să caute parteneri în proiect astfel încât cota sa de participare să scadă de la 85% în prezent la 20%. Enel şi Arcelormittal sunt singurii investitori care au mai rămas în proiect alături de Nuclearelectrica. GDF Suez, CEZ, Iberdrola şi RWE s-au retras în urmă cu mai bine de un an din cauza indeciziei autorităţilor noastre.
1. din cauza lui videanu
(mesaj trimis de alex în data de 18.05.2012, 00:28)
ca el s-a imburicit sa aiba statul minim 51% din compania energonuclear, gandindu-se numai la benefici... nu si la cheltuieli. si, uite-asa, dupa patru ani de zile de taclale, nema reactoare... dar suntem mandri detinatori ai 85% din... nimic. in loc sa fi detinut 49% din doua reactoare.
2. fără titlu
(mesaj trimis de viorel în data de 18.05.2012, 12:06)
Prapadita BVB isi datoreaza starea jalnica-rusinoasa celor ce au condus Romania in ultimii 22 de ani, CARE AU RESPINS PRIVATIZARILE PRIN BVB-CA NU IESEA SPAGA! SI AU FACUT PRIVATIZARI NUMAI CATRE EI INSISI SI NEAMURILE-PRIETENII LOR MAFIOTI!
ASTFEL A APARUT SI UN CERC VICIOS:
BVB E PREA MICA PT. PRIVATIZARI IMPORTANTE,
IAR BVB E PREA MICA PT. CA A FOST IGNORATA DE CEI CE AU CONDUS DESTINELE ROMANIEI IN ULTIMII 22 DE ANI.
Spre contrast, VEZI POLONIA! de care nici "criza" nu prea s-a "lipit".