SEMESTRUL I 2023 FINANCIAR

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 iulie 2023

SEMESTRUL I 2023 FINANCIAR

5 ianuarie

- Are loc şedinţa de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru un mandat de şase ani. Daniel Grădinaru, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este ales preşedinte al CSM pentru anul 2023.

11 ianuarie

- Guvernul stabileşte procedurile pentru distribuirea voucherelor pentru energie în valoare nominală de 1.400 lei, care pot fi utilizate până la data de 31 decembrie 2023.

16 ianuarie

- Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) dispun efectuarea urmăririi penale faţă de Ion Simu-Alexandru, director general interimar al CFR SA, şi Petru Ceşa, director general adjunct tehnic al companiei. Şeful CFR este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la uzurparea funcţiei, iar subalternul său - de abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei.

30 ianuarie

- Premierul Nicolae Ciucă se întâlneşte, la Palatul Victoria, cu directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Paul Hilbers, cei doi analizând evoluţia economiei României.

- Ministerul Finanţelor anunţă că execuţia bugetului general consolidat pe 2022 s-a încheiat cu un deficit de 81,01 miliarde de lei (5,68% din PIB), de la circa 80 de miliarde de lei (6,73% din PIB) în anul anterior.

31 ianuarie

- Procurorii anticorupţie dispun începerea urmăririi penale pentru Gabriel Ţuţu, directorul general al Romarm, pe care îl acuză că a luat, în pandemie, mită de 50.000 de lei.

- Comisia Europeană aprobă înfiinţarea şi capitalizarea cu 1,6 miliarde de euro a Băncii Române de Investiţii şi Dezvoltare.

14 februarie

- Institutul Naţional de Statistică (INS) prezintă datele semnal potrivit cărora ţara noastră a avut o creştere economică de 4,8% în 2022.

15 februarie

- Guvernul decide că proiectul de investiţii privind conductele de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia, inclusiv alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică, este declarat proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

24 februarie

- Se împlineşte un an de la declanşarea războiului rus în Ucraina.

17 martie

- Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) retrage autorizaţia companiei Euroins România, în urma constatării indiciilor stării de insolvenţă a asigurătorului.

21 martie

- Camera Deputaţilor adoptă Legea privind protecţia avertizorilor în interes public.

22 martie

- Executivul decide acordarea unui ajutor de stat de 27,242 milioane lei, în anul 2023, pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, aflată în insolvenţă.

- Guvernul acordă un ajutor de stat, sub formă de grant pentru restructurare, în valoare de 449 milioane lei, Complexului Energetic Oltenia, în scopul finanţării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, pentru anul 2023.

29 martie

- Agenţia de evaluare financiară Fitch revizuieşte în scădere, de la "B+" la "CC", ratingul de soliditate financiară al Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, în categoria "junk" (nerecomandată pentru investiţii).

5 aprilie

- Guvernul aprobă plafonarea preţurilor poliţelor RCA.

- Executivul adoptă o serie de acte normative menite să îmbunătăţească gradul de colectare a veniturilor bugetare.

- Camera Deputaţilor adoptă, în calitate de for decizional, modificările propuse de Ministerul Justiţiei la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

11 aprilie

- Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi reduce previziunea de creştere economică pentru România, în 2023: 2,4%, de la 3,1%, cât preconiza în toamna anului trecut.

20 aprilie

- Guvernul aprobă o hotărâre prin care instituie o măsură de sprijin de urgenţă, pe baza unei scheme de susţinere financiară, având ca obiect acordarea unui grant producătorilor agricoli.

10 mai

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.

- Guvernul adoptă un proiect de lege care propune modificarea modului de calcul al contribuţiei clawback - o obligaţie de plată ce le revine trimestrial deţinătorilor autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor.

12 mai

- Cabinetul Ciucă adoptă ordonanţa de urgenţă prin care introduce austeritatea în sistemul bugetar cu privire la cheltuielile publice.

15 mai

- Comisia Europeană îmbunătăţeşte estimările privind creşterea PIB-ului României în acest an şi anul viitor, şi menţine proiecţia privind inflaţia pentru 2023. Economia noastră ar urma să înregistreze o creştere de 3,2% în 2023 şi de 3,5% în 2024, potrivit Executivului european. În previziunile de iarnă, Comisia Europeană estima un avans al PIB-ului României de 2,5% în 2023 şi de 3% în 2024.

16 mai

- Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunţă că a sancţionat 11 bănci din ţara noastră pentru practici comerciale înşelătoare.

22 mai

- Începe greva generală a profesorilor.

- Senatul, în calitate de for decizional, adoptă noile legi ale Educaţiei.

24 mai

- Executivul aprobă hotărârea de guvern privind Strategia naţională pentru dezvoltarea pieţei de capital în perioada 2023-2026.

26 mai

- Ministerul Finanţelor preia Fondul de Garantare a Creditului Rural prin intermediul CEC Bank, care a achiziţionat participaţiile BRD Groupe Societe Generale, BCR şi Raiffeisen Bank la respectivul fond.

30 mai

- Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), îşi înaintează demisia, iar Bogdan-Lari Mihei - preşedintele Autorităţii Vamale Române - este demis.

31 mai

- Guvernul adoptă o ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi înfiinţate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie - septembrie 2022.

2 iunie

- BNR anunţă că, la data de 31 mai 2023, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) erau de 59.192 milioane de euro, faţă de 59.355 milioane de euro la 30 aprilie 2023.

8 iunie

- Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă că Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creştere de 2,3% pe seria brută în primul trimestru din 2023, faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. Creşterea fost de 2,8% pe seria ajustată sezonier.

- Guvernul aprobă o declaraţie privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ şi stabilirea unor principii generale în vederea îmbunătăţirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ şi valorizarea carierei didactice.

12 iunie

- Nicolae Ciucă demisionează din funcţia de prim-ministru, în vederea realizării rocadei la guvernare între PNL şi PSD, iar funcţia din fruntea Guvernului îi revine lui Marcel Ciolacu.

13 iunie

- BNR anunţă că, în perioada ianuarie - aprilie 2023, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5.465 milioane euro, comparativ cu 7.719 milioane euro în perioada ianuarie - aprilie 2022.

15 iunie

- Parlamentul aprobă, în plen, programul de guvernare, iar Marcel Ciolacu este învestit premier.

28 iunie

- Ministerul Finanţelor anunţă că, în primele cinci luni ale anului, deficitul bugetar a crescut la 36,9 miliarde lei (2,32% din PIB), de la 20,9 miliarde de lei (1,48% din PIB) în acelaşi interval din 2022.

30 iunie

- Premierul Marcel Ciolacu anunţă plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază printr-o ordonanţă de urgenţă care va intra în vigoare în 30 iulie.

- Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide 20 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, a urcat cu 7% în primul semestru al anului, iar BET-TR, care include şi dividendele acordate de companii, cu aproape 10%, marcând pe parcursul celor şase luni, un nou maxim istoric.

- Indicele BET-XT, care indică dinamica celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noaste, s-a apreciat cu 6,4%, în vreme ce BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 6,7%.

- Titlurile Bursa de Valori Bucureşti au avut un randament total (creşterea preţului acţiunilor plus dividend) de 45,3% în semestrul întâi.

- Indicele BET-NG, al companiilor din energie şi de utilităţi, a avut un avans de 12,5% în primul semestru.

- Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 2,7% în primul semestru al anului, fiind singurul coş de acţiuni de la BVB ce s-a depreciat în această perioadă.

- În primul semestru al anului curent s-a derulat oferta prin care Fondul Proprietatea şi-a vândut întreaga deţinere la Hidroelectrica, la preţul de 104 lei pe acţiune. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la circa 9,3 miliarde de lei (1,88 miliarde de euro).

- Tot în primul semestru s-a derulat oferta publică de vânzare a Agricover Holding, care a eşuat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb