SEMINAR ANSVM - ZIARUL \"BURSA\" - CCIR DESPRE CONCERTAREA LA SIF-URI Cătălin Chelu: \"Vă iubesc pe toţi, treburile sînt tranşate!\"

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 aprilie 2006

Scandalul legii împotriva concertării acţionarilor în SIF-uri a determinat Asociaţia Naţională a Societăţilor de Valori Mobiliare (ANSVM) să organizeze, ieri, un seminar pe această temă, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi cu ziarul \"BURSA\", la care au participat investitori marcanţi ai pieţei de capital, brokeri, reprezentanţi ai Bursei şi SIF-urilor, politicieni, ziarişti.

În felul acesta, ANSVM a făcut un pas în direcţia pe care noul preşedinte Dan Paul pare să-i prefigureze rolul - aceea de asociaţie profesională a brokerilor, ducînd grija dezvoltării pieţei. În acelaşi timp, faptul că CCIR s-a implicat în organizarea seminarului îi ilustrează intenţia să se apropie de domeniul pieţei de capital.

Participanţii au constatat că dezbaterea este oarecum tardivă, deoarece legea scandaloasă se află, deja, la promulgare şi singura metodă de corecţie a ei ar mai putea fi doar o ordonanţă guvernamentală.

Investitor cunoscut în SIF-uri, Cătălin Chelu spune că îl aşteaptă o urmărire prin tufişuri, împuşcături de gloanţe cu vopsea, persiflînd procedura de decelare a concertării acţionarilor la SIF-uri, excedînd nivelul de 1%, cum legea care a scandalizat piaţa o impune. O parte din cei prezenţi s-au declarat împotriva existenţei unui prag de deţinere indiferent de nivelul acestuia, în timp ce ceilalţi aprobă existenţa unei limitări a deţinerii în scopul protejării micilor acţionari. Toţi au fost însă de acord că obligaţia de vînzare a surplusului este neconstituţională şi abuzivă.

- Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Senat consideră că "după ce a fost permisă cumpărarea acţiunilor SIF, o măsură care să oblige la vînzare reprezintă o iresponsabilitate pe piaţa de capital". Domnia sa este de părere că "noţiunea de acţiune concertată este un concept nedefinit pentru care există zeci de interpretări iar introducerea acestuia reprezintă o gravă eroare legislativă\". Varujan Vosganian susţine că "piaţa de capital trebuie să îi deservească pe cei puternici şi a condamna o societate la un volum redus al tranzacţiilor numai pentru a proteja acţionarii minoritari reprezintă un populism dus la extrem."

Senatorul liberal a subliniat: "Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu trebuie să se lase influenţată de declaraţiile unor oameni politici, după cum singuri au recunoscut că au făcut în legătură cu această ordonanţă". Vosganian a pus accent pe rezolvarea situaţiei legislative a pieţei de capital şi pe evitarea emiterii unor ordonanţe supuse riscului modificării în Parlament, cu impact major asupra pieţei.

- Cozmin Guşă, membru al Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, susţine că "deţinerea de titluri în cadrul unui SIF nu poate fi limitată decît în baza unui motiv serios". De asemenea, domnia sa declară că "preşedinţii celor cinci SIF-uri suferă de o anumită inflexibilitate şi ar trebui să fie mai deschişi şi mai transparenţi în acţiunile lor dacă nu urmăresc doar să-şi menţină funcţiile".

Cosmin Guşă consideră această ordonanţă ca fiind rezultatul unor influenţe politice: "limitarea deţinerii concertate la 1% este traducerea în termeni legislativi a ceea ce a declarat preşedintele Băsescu în legătură cu protejarea SIF-urilor de grupurile de interese".

- Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, a afirmat că "s-a dat o ordonanţă peste noapte care este neconstituţională nu prin prisma limitei ci prin felul în care Guvernul schimbă actul constitutiv al unei societăţi publice." Domnia sa a subliniat că "acţionarii au dreptul să dispună în orice fel de acţiunile lor iar aprobarea acestei ordonanţe reprezintă un precedent extraordinar de periculos\".

Mihai Fercală a subliniat "că o soluţie ar fi transformarea unui SIF într-un holding financiar, pentru a putea profita de o serie de oportunităţi de investiţii". Domnia sa a declarat însă că această modificare în statutul "SIF Transilvania" nu va fi pe placul CNVM care în prezent primeşte anual un procent din activul net al SIF-ului.

Mihai Fercală susţine că "piaţa de capital este manipulată prin maniera în care se diseminează informaţiile. În urma afirmaţiilor făcute de oamenii politici vînd cei care se sperie şi cumpără cei avizaţi".

- Ioan Cuzman, preşedintele "SIF Banat Crişana", susţine că "în primul rînd ar trebui să se stabilească dacă SIF-urile sunt organisme de plasament colectiv şi se supun legii pieţei de capital sau sunt societăţi comerciale subodonate legii 31/1990". Domnia sa a mai declarat că "nimeni nu poate interveni în proprietatea privată şi atît ordonanţa cît şi legea de aprobare nu sunt constituţionale".

- Dan Paul, preşedinte ANSVM, susţine transformarea societăţilor de investiţii în holdinguri financiare. Domnia sa consideră "că ar trebui ridicată orice limită de concertare şi concentrare a acţiunilor SIF\".

- Septimiu Stoica, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, consideră însă că "SIF-urile sunt fonduri de investiţii şi societăţi comerciale în acelaşi timp şi funcţionează după două legi: cea specială, a fondurilor de investiţii şi cea generală, a societăţilor comerciale cît timp prevederile acestora nu sunt contradictorii". Domnia sa a subliniat şi că "preluarea unei societăţi nu reprezintă întotdeauna un pericol, ci are consecinţe benefice pe termen scurt deoarece creşte valoarea acţiunii pe piaţă, pe termen lung ducînd însă la delistări".

- Stere Farmache, directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti, a subliniat faptul că "cei care iau decizii de impact asupra pieţei de capital trebuie să fie conştienţi de acest lucru." Domnia sa a explicat "importanţa rigorii în afirmaţiile efectuate de toţi cei implicaţi în piaţa de capital".

Stere Farmache susţine şi că "există persoane care deţin acţiuni SIF şi nu sunt conştienţi de asta. Piaţa de capital trebuie să le pună la dispoziţie un mecanism simplu de vînzare a acestora deoarece tranzacţia printr-o societate de valori mobiliare implică cheltuieli ridicate de operare".

- Teodor Mihăescu, fost preşedinte al "Muntenia Invest", afirmă că ordonanţa nu poate fi aplicată deoarece "nu se pot identifica în mod corect persoanele care acţionează concertat". Domnia sa a declarat că "şi înainte exista limitarea dreptului de vot la 0,1% dar aceasta s-a făcut foarte rar şi numai în baza unor documente doveditoare".

- Cătălin Chelu, unul dintre investitorii interesaţi de titlurile SIF consideră că ordonanţa este "dificil de aplicat şi presupune o perioadă lungă de timp de pe urma căreia vor avea de cîştigat speculatorii". Domnia sa consideră că "există o diferenţă majoră între modul în care este condus un SIF de către o persoană care deţine un procent semnificativ din acţiuni şi o persoană care doar administrează societatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb