Gruparea teroristă al-Mourabitoune a publicat sâmbătă o înregistare video cu ostaticul român Iulian Gherguţ (fost luptător în Legiunea Străină - actualmente ofiţer de securitate la o firmă minieră) răpit la 4 aprilie din nordul Burkina Faso, care face apel la autorităţi să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa.
Înregistrarea video, care durează mai puţin de un minut, este primul semn de viaţă al ostaticului român, de la răpirea sa, la 4 aprilie, în apropierea unei mine de mangan din Tambao, relatează RFI în pagina online.
În imagini poate fi văzut Iulian Gherguţ, înconjurat de trei bărbaţi înarmaţi. Mesajul a fost înregistrat în exterior, iar ostaticul în vârstă de 39 de ani se exprimă în limba franceză, potrivit Mediafax.
Iulian Gherguţ se prezintă, spune că este deţinut de al-Mourabitoune, la Tambao, în nordul statului Burkina Faso. El precizează că mesajul a fost înregistrat la 18 august.
El se adresează familiei sale, prezentând numele mamei sale, apoi al tatălui său şi cerându-le să facă totul pentru a facilita eliberarea sa.
El se adresează apoi directorului societăţii Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, apoi Guvernelor din România şi Burkina Faso. Ostaticul imploră să negocieze cu răpitorii pentru a obţine cât mai rapid eliberarea sa.
Iulian Gherguţ, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, a fost răpit la 4 aprilie de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.
Surse apropiate afacerilor derulate de Frank Timiş în Africa ne-au spus, în aprilie, că problemele pe care omul de afaceri le are cu autorităţile din această ţară nu ar fi străine de această răpire misterioasă. Acestea ne-au precizat, atunci, că Burkina Faso este condusă acum de un guvern de tranziţie, după ce în toamna trecută, în urma unor ample manifestaţii, preşedintele Blaise Compaore, aflat la putere de aproape trei decenii, a fost înlăturat. În luna martie, Pan African Minerals, care exploatează şi mina din Tambao, unde a avut loc incidentul, a fost obligată să-şi sisteze producţia, autorităţile începând să cerceteze condiţiile în care această firmă a primit licenţa pentru exploatarea resurselor de mangan. Pe de altă parte, din cauza unor promisiuni neonorate legate de anumite facilităţi pentru comunitatea locală, oamenii din mai multe localităţi apropiate de Tambao au manifestat violent împotriva Pan African Minerals. Acesta pare a fi cadrul general în care a avut loc răpirea lui Gherguţ.
Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat "Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului".
Mesajul audio a fost difuzat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar (vezi insert). Cu această ocazie, Sahraoui şi-a reiterat jurământul de credinţă faţă de gruparea Stat Islamic, semnalând ruptura faţă de Mokhtar Belmokhtar, care şi-a redenumit recent gruparea al-Qaida în Africa de Vest.
Recent, site-ul stiripesurse.ro a anunţat că românul răpit în Burkina Faso, în aprilie, a fost găsit, anunţul fiind făcut în Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT) de Ministerul de Externe.
Potrivit informaţiilor obţinute de site-ul citat, serviciile de informaţii susţin că gruparea care l-a răpit pe român ar fi cerut "o răscumpărare substanţială" şi problema s-a pus în CSAT. Decizia CSAT a fost aceea că România nu plăteşte răscumpărări şi că se iau în calcul alte opţiuni, potrivit aceleiaşi surse.
• MAE confirmă identitatea lui Iulian Gherguţ
MAE a transmis că Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video publicat şi a confirmat că persoana care apare în înregistrare este cetăţeanul român Iulian Gherguţ.
MAE a precizat: "Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), constituită conform «Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României», aprobată de şedinţa CSAT din 3 iulie 2013, a luat notă de difuzarea, la data de 29 august 2015, a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. Celula de criză interinstituţională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi a examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român luat ostatic".
Potrivit instituţiei, celula de criză interinstituţională studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video menţionat: "Totodată, Celula de criză interinstituţională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetăţeanul român în cauză. În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deţinute deja de celula de criză interinstituţională conform cărora cetăţeanul român se află în viaţă şi este în bune condiţii de sănătate".
Familia cetăţeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituţională cu privire la apariţia materialului video.
În cazul în care autenticitatea materialului video se confirmă, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.
Celula de criză mai precizează că, având în vedere specificul acestei operaţii de autentificare, procedurile de verificare pot să dureze.
"Celula de criză interinstituţională va continua efortul său, prin instituţiile sale componente, conform competenţelor fiecăreia, pentru eliberarea cetăţeanului român. Astfel, Celula de criză interinstituţională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială) lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor", se mai arată în comunicat.
"Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autorităţile competente locale. De asemenea, reprezentanţii Celulei de Criză menţin legătura atât cu firma angajatoare, cât şi cu familia cetăţeanului român", mai arată MAE.
• Gruparea salafistă Al-Mourabitoune
Gruparea salafistă Al-Mourabitoune este o mişcare înfiinţată în urmă cu aproximativ doi ani de islamistul Mokhtar Belmokhtar, care a devenit cunoscută printr-un atac din 2013 soldat cu moartea a doi români, în Algeria.
Gruparea a fost înfiinţată prin fuziunea între gruparea lui Mokhtar Belmokhtar, Semnatari cu sânge, şi Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest (MUJAO), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de Operaţiunea franceză Serval, lansată în 2013, potrivit Mediafax.
Mokhtar Belmokhtar a devenit cunoscut în lumea întreagă după ce a revendicat atacul din 2013 de la In Amenas, un complex de exploatare a gazelor din Algeria, soldat cu moartea a 40 de persoane, majoritatea străini, între care şi doi români. La scurt timp după acest atac, procuratura din New York l-a pus sub acuzare pentru implicarea în această luare de ostatici. Ulterior, gruparea a revendicat mai multe atentate în Mali şi Niger.
Activitatea lui Belmokhtar în rândul islamiştilor datează din 1989, când a jurat să răzbune moartea islamistului palestinian Abdullah Yusuf Azzam. El a mers în Afganistan pentru a lupta împotriva armatei sovietice şi a fost antrenat de mujahedinii susţinuţi de Statele Unite. Ulterior el a luptat împotriva Statelor Unite în timpul războiului din Afganistan după atentatele din 11 septembrie 2001.
Belmokhtar, în vârstă de 42 de ani, şi-a pierdut un ochi în timpul unei lupte, ceea ce i-a adus numele de "Chiorul". După revenirea în Algeria, el a devenit unul dintre liderii Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI), organizaţie pe care a introdus-o în nordul Mali. Belmokhtar a fost condamnat la moarte în contumacie în Algeria, în 2007.
Surse din cadrul serviciilor de securitate din Mali declarau în octombrie 2012 că Belmokhtar a fost destituit de şeful AQMI de la conducerea brigăzii sale, iar în decembrie el anunţa pe forumurile islamiste înfiinţarea unei noi unităţi de combatanţi, Semnatari cu sânge. În 2013, în urma uniunii cu MUJAO, el a format gruparea Al-Mourabitoune.
La nici doi ani de la înfiinţarea sa, în interiorul grupării au intervenit neînţelegeri între Belmokhtar şi un alt lider, Adnan Abou Walid Sahraoui. Acesta din urmă a difuzat o înregistrare audio publicată de agenţia mauritană Al-Akhbar în care anunţa că gruparea a depus jurământ de credinţă Statului Islamic.
Adnan Abou Walid Sahraoui se exprimase de mai multe ori în numele Al-Mourabitoune, mai ales pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigaşe în partea de nord a statului Mali.
Belmokhtar a contestat acest jurământ de credinţă, afirmând că el "nu respectă condiţiile şi normele Shura", organismul central al Al-Mourabitoune, şi, prin urmare, "nu implică" gruparea, "care rămâne loială jurământului de credinţă depus lui Ayman al-Zawahiri (liderul Al-Qaida)".
Specialişti în aceste probleme au interpretat aceste declaraţii contradictorii ca semnul ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui în ierarhia grupării şi disensiunile care ar putea conduce la scindarea acesteia. Un expert mauritan în jihadismul din regiunea Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede în declaraţia atribuită lui Adnan Abou Walid Sahraoui o "creştere a puterii" acestui rival al lui Belmokhtar.
1. frank fi franc
(mesaj trimis de raudemare în data de 31.08.2015, 02:41)
Eu cred ca mai degraba Frank Timis va beneficia de rascumparare.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2015, 09:29)
Ostaticul si-a asumat riscuri personale enorme avand o functie paramilitara intr-o zona nesigura. Nu cred ca este obligatia statului roman sa plateasca din fonduri publice o rascumparare ca in cazul
ziaristilor zanateci care s-au dus in Irak in plin razboi intern.