Semne de întrebare în cadrul BCE privind posibila relaxare cantitativă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 aprilie 2014

Semne de întrebare în cadrul BCE privind posibila relaxare cantitativă

Ardo Hansson: "Ce tip de active vor fi achiziţionate? După ce reguli? Cum vom implementa aceste operaţiuni într-un sistem descentralizat?"

Relaxarea cantitativă va fi complexă din punct de vedere operaţional pentru Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit afirmaţiilor lui Ardo Hansson, membru în consiliul guvernatorilor instituţiei, care pun la îndoială posibila implementare de către aceasta a unui astfel de plan care să îndepărteze ameninţarea deflaţiei.

Afirmaţiile lui Hansson vin după ce, la începutul acestei luni, preşedintele BCE, Mario Draghi, anunţa că instituţia a dezbătut posibila achiziţie de active la scară largă (relaxare cantitativă). Ulterior, Vitor Constancio, membru în consiliul guvernatorilor instituţiei, a menţionat că BCE nu a luat în discuţie detaliile privind posibila implementare a măsurii de relaxare cantitativă în zona euro. Acesta a subliniat că, în reuniunea de politică monetară din 3 aprilie, consiliul guvernatorilor BCE doar s-a exprimat în mod unanim în privinţa achiziţiilor de active ce ar putea fi luate în considerare în cazul în care inflaţia din zona euro se menţine sub 1%.

În prezent, inflaţia din zona euro este de 0,5%, cu mult sub ţinta BCE, de aproape 2%.

Acum, Hansson declară: "Eu încă am semne de întrebare, întrucât relaxarea cantitativă este un proces operaţional complex. Sunt multe aspecte în privinţa cărora trebuie luate decizii: ce tip de active vor fi achiziţionate? După ce reguli? Cum vom implementa aceste operaţiuni într-un sistem descentralizat în care există 18 bănci centrale care au politici monetare diferite?". Oficialul BCE a menţionat că este necesară analiza aspectelor legale privind o eventuală relaxare cantitativă. "Nu cred că acest proces este aşa de simplu", a spus Hansson, adăugând că BCE mai trebuie să stabilească dacă o relaxare cantitativă ar fi eficientă în zona euro.

Oficialul BCE a adus în atenţie faptul că sistemul financiar din zona euro este caracterizat de o creditare bancară extinsă, comparativ cu cel american, bazat pe piaţă, unde a funcţionat măsura de relaxare cantitativă.

Euro avea un curs de 1,3833 dolari ieri, la ora 10.36, pe piaţa din New York, în creştere cu 0,2% faţă de ziua anterioară.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb