Relaxarea cantitativă va fi complexă din punct de vedere operaţional pentru Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit afirmaţiilor lui Ardo Hansson, membru în consiliul guvernatorilor instituţiei, care pun la îndoială posibila implementare de către aceasta a unui astfel de plan care să îndepărteze ameninţarea deflaţiei.
Afirmaţiile lui Hansson vin după ce, la începutul acestei luni, preşedintele BCE, Mario Draghi, anunţa că instituţia a dezbătut posibila achiziţie de active la scară largă (relaxare cantitativă). Ulterior, Vitor Constancio, membru în consiliul guvernatorilor instituţiei, a menţionat că BCE nu a luat în discuţie detaliile privind posibila implementare a măsurii de relaxare cantitativă în zona euro. Acesta a subliniat că, în reuniunea de politică monetară din 3 aprilie, consiliul guvernatorilor BCE doar s-a exprimat în mod unanim în privinţa achiziţiilor de active ce ar putea fi luate în considerare în cazul în care inflaţia din zona euro se menţine sub 1%.
În prezent, inflaţia din zona euro este de 0,5%, cu mult sub ţinta BCE, de aproape 2%.
Acum, Hansson declară: "Eu încă am semne de întrebare, întrucât relaxarea cantitativă este un proces operaţional complex. Sunt multe aspecte în privinţa cărora trebuie luate decizii: ce tip de active vor fi achiziţionate? După ce reguli? Cum vom implementa aceste operaţiuni într-un sistem descentralizat în care există 18 bănci centrale care au politici monetare diferite?". Oficialul BCE a menţionat că este necesară analiza aspectelor legale privind o eventuală relaxare cantitativă. "Nu cred că acest proces este aşa de simplu", a spus Hansson, adăugând că BCE mai trebuie să stabilească dacă o relaxare cantitativă ar fi eficientă în zona euro.
Oficialul BCE a adus în atenţie faptul că sistemul financiar din zona euro este caracterizat de o creditare bancară extinsă, comparativ cu cel american, bazat pe piaţă, unde a funcţionat măsura de relaxare cantitativă.
Euro avea un curs de 1,3833 dolari ieri, la ora 10.36, pe piaţa din New York, în creştere cu 0,2% faţă de ziua anterioară.