Senatorii au respins ordonanţele de înfiinţare a ANC

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 3 februarie 2009

Plenul Senatului a respins luni ordonanţele de înfiinţare a Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii, însă statutul fostei ANRCTI va fi stabilit de Guvern după ce actele normative trec şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

OUG nr. 106/2008, prin care s-a decis înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii prin reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi prin reorganizarea prin divizare a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti, a fost respinsă de senatori cu 71 de voturi pentru, 12 împotrivă şi şase abţineri. De asemenea, OUG nr. 211/2008, care modifica OUG nr. 106/2008, a fost şi ea respinsă cu 97 de voturi pentru, două împotrivă şi cinci abţineri. Prin această a doua ordonanţă, noul organism, ANC a trecut din subordinea Camerei Deputaţilor în cea a Guvernului, sub coordonarea primului-ministru, prin Cancelaria sa.

Cele două ordonanţe au primit rapoarte de respingere de la comisia economică a Senatului săptămâna trecută, după ce Comisia Europeană a declanşat împotriva României prima etapă a procedurii de infringement deoarece ar fi încălcat acquis-ul comunitar prin reorganizările repetate ale instituţiei de reglementare în comunicaţii. Comisia Economică a susţinut în raportul său că ordonanţele trebuie respinse pentru că diminuează autoritatea şi independenţa acestei autorităţi.

După votul din Senat, ANC nu redevine însă ANRCTI, statutul autorităţii urmând a fi stabilit după ce ordonanţele vor fi respinse şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional. De altfel, după ce actele normative au fost votate, reprezentantul Ministerului Tehnologiei şi Comunicaţiilor a precizat că în maxim două luni Executivul va veni cu un act normativ prin care statutul autorităţii să fie clar reglementat.

Senatorul PDL Iulian Urban a dorit să ştie ce se întâmplă cu conducerea acestei instituţii după respingerea acestor OUG, iar secretarul de stat din Ministerul Comunicaţiilor a precizat că Liviu Nistoran, actualul preşedinte al ANC, rămâne în funcţie până după respingerea ordonanţelor şi de Camera Deputaţilor.

Tot luni, senatorii au respins şi o reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu, prin care acesta retrimitea Parlamentului proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 134/2006 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Băsescu a invocat, la momentul respectiv, faptul că ANRCTI se află doar în subordinea unui singure Camere, respectiv cea a Deputaţilor, în loc să fie sub control ambelor camere. Pe motiv că cererea de reexaminare şi-a pierdut obiectul, întrucât ordonanţa respectivă fusese deja abrogată, senatorii au respins solicitarea lui Băsescu.

Comisia Europeană a declanşat joi procedura de încălcare a Tratatului de aderare (infringement) în cazul României pentru "încălcarea gravă" a independenţei autorităţii de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor.

Decizia nu este o supriză. Comisarul european pentru telecomunicaţii Viviane Reding i-a telefonat miercuri dimineaţă noului ministru român al comunicaţiilor Gabriel Sandu, înştiinţându-l despre decizia de a demara procedurile de încălcare a Tratatului UE.

În timpul guvernării Tăriceanu, Romania a primit deja două scrisori de avertizare din partea comisarului Viviane Reding, după ce şeful fostei Autorităţi Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a fost demis, iar autoritatea a fost restructurată prin ordonanţă de urgenţă. Georgescu a fost demis în luna august 2008 de către premierul Tăriceanu, iar pe 18 septembrie 2008, la o zi după ce Georgescu a câştigat în instanţă contestarea deciziei, Guvernul a hotărât prin ordonanţă de urgenţă înfiinţarea unei alte autorităţi, ANC, şi desfiinţarea ANRCTI.

Potrivit textului Ordonanţei de Urgenţă, Autoritatea a fost restructurată "având în vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea şi amplificarea blocajelor în activitatea economică ce se desfăşoară pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infracţionalităţii informatice şi proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor şi operatorilor economici din România şi din străinătate, precum şi la afectarea imaginii externe a României".

ANRCTI a fost înfiinţată în decembrie 2006, prin reorganizarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC), reglementatorul pieţelor de comunicaţii electronice şi servicii poştale, care şi-a extins astfel atribuţiile şi în domeniul tehnologiei informaţiei.

În luna aprilie 2007, ANRCTI a preluat şi atribuţiile Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI) în ceea ce priveşte managementul spectrului de frecvenţe radio şi supravegherea pieţei echipamentelor radio şi a echipamentelor terminale de comunicaţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb