SENATORII PSD DIN COMISIA ECONOMICĂ NU S-AU PREZENTAT LA ÎNTÂLNIREA CU GUVERNATORUL BNR Isărescu, la Comisia Economică a Senatului

V.D.
Bănci-Asigurări / 29 martie 2018

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Actualizare 13:30 După şedinţa din comisie, senatorul Zamfir ne-a precizat că întrebarea referitoare la ţintirea inflaţiei de către BNR făcea referire la perioada de criză.

-------

Actualizare 13:05 Florin Cîţu a întrerupt şedinţa brusc, pentru că Zamfir a insistat să mai adreseze o întrebare Guvernatorului BNR. Mugur Isărescu a avut cuvântul de închidere: "Noi nu suntem optimişti, încercăm să fim realişti".

Şedinţa s-a încheiat.

-------

Actualizare 12:55 Florin Cîţu nu îi mai dă voie lui Daniel Zamfir să adreseze întrebări conducerii BNR.

Zamfir: "Este o întrebare de educaţie financiară".

Cîţu: "Educaţia financiară se face din cărţi".

-------

Actualizare 12:30 Referitor la plafonarea dobânzilor, Mugur Isărescu a spus: "Avantajul economiei de piaţă este că preţurile se stabilesc relativ liber pe piaţă. Dobânzile şi cursul pot fi plafonate atunci când avem un eşec de piaţă. În 2008, când BNR a intervenit asupra ROBOR, a fost un eşec de piaţă, pentru că BNR dădea bani băncilor cu o dobândă de 15%, iar dobânzile în piaţă erau de 200-300%, însă intervenţia autorităţii a fost temporară".

------

Actualizare 12:25 Mugur Isărescu: "Băncile trebuie să crească dobânzile la depozite!"

Guvernatorul nu consideră normală diferenţa dintre dobânzile pe care le plătesc băncile deponenţilor şi cele pe care le încasează de la BNR, afirmând, către Zamfir: "Veţi fi surprins, dar vă împărtăşesc opinia".

------

Actualizare 12:05 Un alt subiect abordat în şedinţă este aderarea la euro. Comitetul care era funcţional până acum şi care privea aderarea la zona euro şi care îi avea copreşedinţi pe primul ministru şi pe Guvernatorul BNR a fost suspendat odată cu înfiinţarea noii comisii de aderare la zona euro, a menţionat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că legislaţia de aderare la zona euro prevede circa 20 de amendamente la legea de funcţionare a BNR, care contravin celor ce se solicită în prezent. Amintim că Daniel Zamfir a iniţiat un proiect de lege care prevede eliminarea articolului 25 din legea BNR, respectiv ridicarea imunităţii conducerii Băncii Naţionale.

-------

Actualizare 12:00 Isărescu a mai spus: "Nu împărtăşesc estimările conform cărora cursul şi inflaţia vor creşte până în punctul în care nu le mai putem ajunge, dar avem şi noi temerile noastre. (...) Dacă politica fiscală nu va ajuta politica bugetară, atunci creşterea dobânzilor ar putea să fie mai dură".

Conlucrarea BNR cu Ministerul Finanţelor este aproape permanentă, a mai adăugat Guvernatorul BNR, precizând: "Nu neapărat la nivel de ministru şi de guvernator, dar la nivelurile inferioare, conlucrarea este aproape permanentă".

------

Actualizare 11:58 Legat de dobânzi, şeful Băncii Centrale a spus că, în perioada care urmează, BNR va acţiona în funcţie de cum va reacţiona piaţa, pentru că "Europa este încă într-o perioadă «neortodoxă»".

------

Actualizare 11:55 Isărescu: "Anul trecut, am îndeplinit ţinta de inflaţie, la limită".

Guvernatorul BNR a explicat: "În ceilalţi ani, nu am atins-o, dar tot din cauza factorilor economici".

-------

Actualizare 11:51 Isărescu: "Adevărata inflaţie a fost ecranată de măsurile fiscale".

Responsbili pe partea ofertei sunt factorii externi, mai afirmă Mugur Isărescu.

-------

Actualizare 11:50 Zamfir îl mai întreabă pe guvernator dacă faptul că a anunţat o inflaţie de 4% nu este o invitaţie către comercianţi să crească preţurile.

Senatorul liberal îl chestionează pe şeful BNR şi despre diferenţa dintre dobânzile pe care băncile le plătesc deponenţilor şi cele încasate de aceste instituţii de la BNR.

-------

Actualizare 11:48 Daniel Zamfir: "Aş vrea să înţeleg dacă ţinta de inflaţie este sau nu un obiectiv al BNR".

Guvernatorul Isărescu: "Este!"

Zamfir, către Isărescu: "În niciun an, această ţintă nu a fost atinsă. Este acest lucru o neperformanţă a BNR? Pentru ca v-aţi acordat bonusuri de performanţă. De ce v-aţi acordat bonusuri de performanţă?"

------

Actualizare 11:45 Florin Cîţu, preşedintele Comisiei Economice: "Anul trecut a început cu o rată a inflaţiei egală cu zero, 2017 s-a încheiat cu peste 3% rată a inflaţiei, iar acum suntem la 4,7%. Rata inflaţiei a fost mereu mai mare, pe parcursul anului trecut, decât estimările BNR".

------

Actualizare 11:35 Guvernatorul BNR a declarat: "BNR a fost nevoită să crească rata dobânzii de politică monetară, întrucât rata anuală a inflaţiei este în afara ţintei, comparativ cu celelalte ţări, unde rata inflaţiei se încadrează în ţintă".

În plus, conform acestuia, monedele din celelalte ţări au un trend de apreciere, în timp ce leul are o tendinţă de depreciere.

------

Actualizare 11:30 Mugur Isărescu: "Printre aceşti factori se numără creşterea preţurilor energiei electrice, gazelor naturale, energiei termice, combustibililor, precum şi majorarea preţurilor legumelor, fructelor şi ouălor".

------

Actualizare 11:20 Mugur Isărescu prezintă, în faţa senatorilor, factorii care au stat la baza creşterii inflaţiei.

--------

Senatorul Daniel Zamfir a ajuns acum o jumătate de oră la comisie

Mugur Isărescu nu a dat mâna cu Daniel Zamfir

Şedinţa este condusă de senatorul PNL Florin Cîţu

Guvernatorul este însoţit de membrii Consiliului de Administraţie al BNR. La comisie, sunt prezenţi prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu şi viceguvernatorii Eugen Nicolăescu şi Liviu Voinea.

Guvernatorul BNR a mai participat la Comisia economică în anul 2015, pe tema creditelor în franci elveţieni

Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului organizează astăzi şedinţa cu tema "Evoluţia inflaţiei şi implicaţiile pentru economia României".

------

Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului organizează, astăzi, şedinţa cu tema "Evoluţia inflaţiei şi implicaţiile pentru economia României".

La eveniment au fost invitaţi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, precum şi membrii Consiliului de Administraţie ai acesteia, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorul Eugen Nicolăescu.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în februarie 2018 la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,74% şi a celor nealimentare cu 6,27% comparativ cu luna februarie 2017, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În luna februarie a acestui an, BNR a revizuit în creştere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.

Pentru sfârşitul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflaţiei în primele trei trimestre ale anului 2018 este determinată de acele componente ale coşului de consum exogene sferei de acţiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaţionist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul ţintei începând cu ultimul trimestru din 2018.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Acuma multi nervi in Ro, problema ca suntem defazati

    A. FED a crescut dob.de la 0,25 in 2015 la 1,75 acum si vrea s-o duca pe la 3 la anul!! 

    Nu tebuie un ecart la dob.vbr vs fed? 

    B. Bce a redus achiz.de oblig.de la 80, la 60, apoi 30 mld.euro /luna , cu pwrspectiva sf.programului in aceasta forma. 

    Ori programul psd de... relaxare . abia a inceput:))) 

    Deranjul va fi mare , din Brazilia in Turcia etc pt.ca multa valuta care s-a plimbat i-i vine dor de casa... 

    Romania? 

    Zamfir , zamfir , zamfir erou....

    1. Ecart la dob BNR vs FED , scuze

      Teoretic nu treb , daca am avea moneda legata de euro.

      De facto am cam avut-o , acuma cu PROGRAMUL SFANT de Guv., cum spune si Manole , leul nu mai joaca ca forintul sau coroana (puternic ancorate de eurozona pe baza de exporturi), la noi e pe baza de ...importuri 

      Dragnea , e si el, mai nou ,pe lista specialistilor in macro-economie.

      Azi a fost iar sententios-misterios, va spune el lucruri, nu deocamdata et. 

      Omul vrea dobanzi mici...pt.ca time-ung dosarelor lui nu se suprapune pe economia mondiala!!

      Ce deranj ? Are lumea de toate :) Mai si ce simplu era :) Maream salariile , pensiile , masa monetara si nu aveam nicio criza :) De ce ne-om fi prins asa tarziu ? Gata acum am gasit solutia pt lapte si miere vesnica :)

      Dam cate un Mertan si o vila la tot boboru doar putina rabdare ca nu mere tiparnita asa rapid :)

      Macheta.

    IN PERIOADELE DE CRIZA NU EXISTA NICIODATA INFLATIE. PRIN URMARE BNR POATE CLAMA CA TINTESTE INFLATIA DOAR IN PER.DE CRIZA!

    (in per.crizelor economice, populatia este mai degraba rezervata si tine de economiile pe care le are. Cererea fiind foarte mica mai degraba poate aparea deflatia care e chiar mai periculoasa.) 

    1. In venezuela ce e , boom?

      De ce nu te muti acolo sa vezi?

      Du-te tu, obraznicule , eu nu am atacat la persoana, nu doresc bimanui sa stea acolo, am teait anii 90 aici..

      Esti sigur ? :)

    Cui i se datoareaza inflatia, politicii BNR sau celei partido-parlamentaro-guvenamen tale? Sa nu-mi spuneti ca Programului de guvernare, sau lui Dragnea, sau lui Vilcov.

    1. Ambelor variante :) Vai de leul nostru :)

    E normal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb