SENATORUL ZAMFIR NU SE LASĂ ŞI DEPUNE UN NOU PROIECT DE LEGE Cei cu credite "Prima Casă", posibil să beneficieze de darea în plată

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 mai 2018

Cei cu credite "Prima Casă", posibil să beneficieze de darea în plată

Persoanele care au credite contractate prin Programul "Prima Casă" este posibil să beneficieze de Legea dării în plată, dacă noul proiect de lege depus de senatorul liberal Daniel Cătălin Zamfir va fi adoptat de parlamentari. Acesta vizează ca articolul din Legea dării în plată care îi exclude pe debitorii cu împrumuturi "Prima Casă" de sub auspiciile legii să fie eliminat.

Liberalul Zamfir ne-a precizat: "Argumentele mele sunt foarte solide. Efectele Legii DIP nu au fost cele preconizate de sistemul bancar. Efectul acestei noi reglementări a fost negociere dintre bănci şi clienţi. O bună parte a celor care au apelat la darea în plată au reuşit să negocieze, şi tocmai aceasta era şi ideea - să le dăm o pârghie să poată negocia.

Acum, ROBOR a crescut foarte mult şi o parte însemnată din cei cu credite «Prima Casă» au deja dificultăţi la plata ratelor. În total, sunt 230.000 de beneficiari ai acestui program guvernamental. De ce să nu beneficieze şi ei de Legea DIP, în condiţiile în care Curtea Constituţională a României spune că, dacă un contract de credit are drept consecinţă ruinarea debitorului, atunci se consideră îmbogăţire fără just temei a băncii".

Conform parlamentarului, de la lansarea programului guvernamental, în anul 2009, aproximativ 20.000 de români pe an au contractat credite prin "Prima Casă", condiţii în care creşterea ROBOR, indice în funcţie de care sunt calculate dobânzile la împrumuturile în lei, vulnerabilizează o categorie importantă de debitori.

Indicele ROBOR la trei luni, în func­ţie de care sunt calculate cele mai multe credite în lei, a ajuns, ieri, la 2,79%.

Amintim că, în jurul Legeii dării în plată, au avut loc controverse îndelungate între actorii implicaţi, în final aceasta ajungând la CCR, care a decis ca debitorii care apelează la ea să meargă în instanţă, unde judecătorul va stabili existenţa impreviziunii, putând chiar să reconfigureze contractul de credit.

Această lege prevede ca debitorii să cedeze băncii imobilul pus garanţie, iar datoria să fie stinsă.

FNGCIMM a acordat circa 9.400 de garanţii şi promisiuni de garantare pentru creditele "Prima Casă", în primele cinci luni din 2018

În cadrul Programului "Prima Casă", FNGCIMM a acordat, în primele cinci luni ale anului în curs, un număr de aproximativ 9.400 de garanţii şi promisiuni de garantare din plafonul alocat pentru anul 2018, circa 700 de solicitări de garantare fiind în curs de acordare. Plafonul distribuit la începutul anului, în cuantum de 1,92 miliarde lei, a fost utilizat în proporţie de 49,61%, reprezentând 954,39 milioane lei, conform unui comunicat de presă.

Comparativ cu anul 2017, valoarea medie a garanţiilor acordate pentru creditele "Prima Casă" a înregistrat o creştere de 7 procente, de la 94.700 lei la 101.200 lei, iar ponderea imobilelor noi achiziţionate prin acest program a atins 60 de procente.

Alexandru Petrescu, director general FNGCIMM, subliniază: "Lansat în 2009, Programul Prima Casă poate fi considerat unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale, al cărui impact pozitiv poate fi regăsit atât în creşterea calităţii vieţii tinerilor - aproape 70% din beneficiarii programului sunt tineri cu vârste între 25 şi 35 de ani, iar 12% au mai puţin de 25 de ani - cât şi în susţinerea dezvoltării economice, prin cererea generată în sectorul construcţiilor şi în industriile orizontale, de amenajări şi mobilă. De aproape zece ani, în fiecare zi, 65 de tineri sau familii s-au mutat în primele lor case. Garanţia statului le oferă siguranţă şi predictibilitatea bugetului personal, astfel încât, după ce primul pas legat de achiziţionarea unei case a fost făcut, îi îndemn să aibă încredere şi să îşi manifeste şi spiritul antreprenorial. Putem fi alături de ei de la momentul în care pun bazele unei companii, cu produse de garantare adaptate, cu fluxuri operaţionale simplificate şi transparentizate".

În primele 5 luni ale anului 2018, 6 din 10 beneficiari ai Programului "Prima Casă" au ales achiziţionarea unei locuinţe de două camere, în timp ce locuinţele de trei camere ocupă locul al doilea în preferinţele beneficiarilor, cu o pondere de aproximativ 30 de procente, potrivit sursei citate.

În topul judeţelor cu cele mai multe locuinţe achiziţionate prin acest program, se situează zona Bucureşti-Ilfov (peste 3.500 de locuinţe), urmată de Braşov (aproximativ 700 de locuinţe) şi, la distanţă mică, de Iaşi şi Cluj.

Programul "Prima Casă" 2018 este derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: Bancpost, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank România, Marfin Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Româ­nească, Banca Transilvania, Unicredit Bank.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ceva normal.

    O hotarare corecta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb