Senatul a adoptat, ieri, cu 97 voturi pentru şi un vot împotrivă, proiectul legislativ prin care se interzice amplasarea sălilor de jocuri de noroc la mai puţin de 300 metri de unităţile de invăţământ, instituţiile de cultură, locurile de joacă, bisericii, spitalelor, instituţiile bancare, casele de amanet, precum şi amplasarea aparatelor de jocuri de noroc în baruri şi cafenele. Cu toate acestea, unul dintre amendamente prevede că jocurile de noroc pot fi organizate în cinematografe, săli de spectacole, săli de sport, case de cultură şi altele cu condiţia să fie asigurate cumulativ următoarele condiţii: acces separat pentru jucători, celelalte activităţi să nu fie deranjate în vreun fel şi accesul minorilor să fie total restricţionat.
Dezbaterile generale au fost marcate de un consens general privind necesitatea acestui proiect legislativ prin prisma numărului mare de tineri care le frecventează şi care au ajuns dependenţi de acestea.
În deschiderea dezbaterilor, iniţiatorul actului normativ, deputat Diana Stoica, USR, a spus: "România e efectiv sufocată de jocurile de noroc: avem 4 aparate la mia delocuitori şi prea mulţi elevi care îşi petrec pauzele, uneori chiar zile întregi în aceste amplasamente. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încadrat dependenţa de jocurile de noroc în rândul bolilor mentale, mai ales că dependenţii au nevoie de acelaşi număr de ani ca tratament egal cu numărul anilor petrecuţi în sălile de jocuri de noroc. E cazul să facem curăţenie.(...) Am dorit instituirea unor zone de protecţie şi salutăm amendamentele adoptate astăzi prin care să nu se mai permită introducerea acestor maşini în barurile din mediul rural".
Senatorul liberal Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş a prezentat raportul comun de admitere cu amendamente admise, aprobat de Comisia Juridică şi Comisia Economică, document din care reiese că, faţă de propunerea iniţială de interzicere a activităţii de jocuri de noroc pe o rază de 300 metri faţă de locurile de joacă pentru copii, instituţii de învăţământ, instituţii de cultură şi biserici, amplasarea sălilor cu păcănele va fi interzisă şi la mai puţin de 300 metri de unităţile bancare şi nonbancare, de casele de amanet, iar aparatele destinate pentru astfel de jocuri vor fi scoase din baruri şi cafenele.
Menţionăm însă că, în privinţa barurilor şi cafenelelor în care au fost deja amplasate jocuri de noroc până la intrarea în vigoare a legii, proiectul aprobat de Senat prevede un termen de 12 luni, de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial, pentru ca aparatele respective să fie înlăturate din respectivele locaţii.
"Această lege este bună, dar nu va rezolva problema celor care sunt dependenţi; pentru ei nu am venit nicio iniţiativă legislativă. Ei au nevoie de consilier, de oameni care să îi îndrume şi, din păcate, lucrul acesta nu se întâmplă. Deşi sunt multe proiecte de acte normative ce doresc reglementarea activităţii jocurilor de noroc, văd ca niciuna dintre aceste iniţiative nu a venit să rezolve această problemă în integralitatea ei. La comisii am solicitat amânarea acestei legi o săptămână, pentru a legifera mai bine. Avem o lege care spune că copiii nu au voie să fie în sălile de jocuri de noroc, dar ei sunt acolo. Nu s-a dorit aşa, nu a fost ascultată nici opinia Oficiului Naţional pentru Jocurile de Noroc (ONJN), care a spus că este nevoie de o normă mai clară, care să nu mai dea posibilitatea atacării acestui act de Avocatul Poporului la Curtea Constituţională, aşa cum a fost în cazul cu registrul evidenţei persoanelor care intră în aceste săli. Forma iniţială a legii era mai simplă, mai uşor de aplicat, dar amendamentele venite ulterior vor complica implementarea legii", a spus senatorul social-democrat Radu Ştefan Oprea.
Referitor la poziţia reprezentanţilor ONJN în cadrul comisiilor raportoare, senatorul Sebastian Cernic, USR, a precizat: "ONJN a venit la Senat să ţină partea industriei de noroc. ONJN şi Guvernul s-au opus acestei legi, au dat aviz negativ. Înţelegem astfel că Guvernul României susţine imperiul păcănelelor, în timp ce guvernul din Belgia a adoptat săptămâna trecută interzicerea reclamelor la jocurile de noroc".
În ceea ce priveşte utilitatea proiectului legislativ, Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului a arătat: "Este necesar să înăsprim legislaţia. Când adolescenţii ies din liceu, se duc la 30 metri în sălile cu jocuri de noroc, fără să le interzică cineva. Tinerii care ajung în aceste săli de jocuri de noroc fără să le interzică cineva îşi imaginează că acele câştiguri sunt facile. Raportul celor două comisii prevede ca sălile să nu fie situate în incinta sau pe o rază de 300 metri pietonal de locurile frecventate de tineri, instituţii de învăţământ, locuri de joacă, etc. (...) Slot-machine-urile nu vor mai fi în baruri, aşa cum vedem astăzi chiar şi în mediul rural".
Reprezentanţii AUR au arătat că ar trebui ca sălile de jocuri de noroc să fie amplasate la marginea oraşului sau a zonei metropolitane şi accesul la ele să fie cât mai redus. Senatorii UDMR au spus că există localităţi în ţară unde, în jurul unei instituţii de învăţământ, sunt chiar 5 săli de jocuri de noroc, iar faptul că în fiecare bar şi cafenea există cel puţin un aparat de "păcănele" a dus la transformarea ţării noastre într-un adevărat rai al jocurilor de noroc.
Proiectul legislativ va fi înaintat spre dezbatere şi adoptare Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2023, 13:52)
Excelent!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2023, 18:25)
Aha,proiectul legislativ trebuie dezbatut si adoptat in Camera Deputatilor!Stati sa vedem cat se lalaie si daca trece!Ar fi mare minune ca parlamentarii romani sa faca si ceva bun pentru tara asta!