Senatorii au respins, ieri, iniţiativa legislativă prin care se propune instituirea, pentru o perioadă de trei ani, a unei taxe de solidaritate care să fie impusă instituţiilor financiare şi instituţiilor de credit.
Potrivit propunerii legislative, aceste instituţii ar fi urmat să achite anual o taxă de solidaritate în cuantum de 2,5% din valoarea profitului obţinut pentru anul precedent, taxă care s-ar fi făcut venit la bugetul asigurărilor sociale.
În urma dezbaterilor, senatorii nu şi-au însuşit raportul favorabil, cu amendamente, propus plenului de Comisia pentru buget.
Proiectul a fost iniţiat de senatorii PDL Mircea Banias, Radu F. Alexandru, Mihail Hărdău, Dorel Jurcan, Vasile Nistor, Mihai Niţă, Mihaela Popa, Cristian Rădulescu şi Ioan Sbîrciu.
Reprezentantul Guvernului care a participat la şedinţa Senatului a declarat că Executivul nu susţine în acest moment adoptarea acestei iniţiative şi că aceasta ar putea fi acceptată odată cu intrarea în vigoare a unei legislaţii similare de către Uniunea Europeană.
La rândul său, senatorul UDMR Tiberiu Gunthner s-a pronunţat pentru respingerea propunerii legis-lative, care a fost inspirată de o măsură luată, în Ungaria, de Guvernul Orban. Senatorul Uniunii a arătat că, deşi această măsură s-a bucurat de popularitate în rândul cetăţenilor, ea a avut efecte negative în ceea ce priveşte relaţiile cu mediul economic şi relaţiile cu exteriorul.
El a subliniat că Senatul nu poate adopta o lege care nu are la bază niciun fel de fundamentare prin care să fie evaluat impactul aplicării acestei legi, informează Mediafax.
De asemenea, senatorul Georgică Severin a cerut res-pingerea acestei iniţiative legis-lative, menţionând că impunerea acestei taxe de solidaritate va determina instituţiile financiare şi instituţiile de credit să recupereze aceşti bani prin costuri ascunse şi comisioane suplimentare impuse clienţilor. Senatul a dezbătut această iniţiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată.