SENTINŢĂ EUROPEANĂ ÎN DOSARUL TEL DRUM Liviu Dragnea nu scapă de acuzaţiile OLAF

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 28 mai 2020

Liviu Dragnea nu scapă de acuzaţiile aduse de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) cu privire la modul fraudulos în care, din calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a aprobat plata către firma Tel Drum, din fonduri europene, a unor lucrări de asfaltare care nu au fost realizate conform documentelor de achiziţie publică.

Fostul lider al PSD care se află încarcerat la Penitenciarul Rahova unde execută o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, a aflat că a pierdut un nou proces. Este vorba despre cauza în care Dragnea chemase în judecată Comisia Europeană cu privire la raportul OLAF întocmit în 2017 şi în care se arată neregulile înfăpuite de fostul preşedinte al PSD, pe vremea când se afla în fruntea judeţului Teleorman.

Magistraţii Tribunalului Uniunii Europene au decis că solicitarea lui Dragnea este inadmisibilă şi i-au respins dosarul, obligându-l la plata tuturor cheltuielilor judiciare efectuate de respectiva instanţă în legătură cu cauza dedusă judecăţii.

Amintim că Liviu Dragnea a atacat, în anul 2018, la Tribunalul UE, răspunsul Comisiei Europene la o plângere a sa împotriva modalităţii în care a fost realizat raportul OLAF care a dus la apariţia dosarului de corupţie Tel Drum. Liviu Dragnea nu mai putea ataca direct raportul OLAF, pentru că la acel moment trecuse termenul legal pentru această plângere, astfel că a ales o cale indirectă. El a acuzat faptul că OLAF nu i-ar fi respectat dreptul de a fi audiat şi prezumţia de nevinovăţie.

Liviu Dragnea a cerut Tribunalului UE să anuleze decizia OCM(2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018 şi obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

El a acuzat Comisia că i-a încălcat dreptul la apărare, că a încălcat principiul bunei administrări în ceea ce priveşte investigaţiile, că a refuzat să deschidă o investigaţie referitoare la desfăşurarea investigaţiei OLAF şi că i-a încălcat dreptul de acces la documentele privind investigaţia OLAF.

Amintim că ţara noastră a fost obiectul a 11 investigaţii din partea OLAF, cele mai multe din întreaga Uniune Europeană, cu privire la modul în care au fost cheltuite sumele alocate de către Comisia de la Bruxelles.

Biroul european antifraudă a arătat care sunt cele mai frecvente cauze şi metode de subtilizare a banilor europeni: corupţia, conflictul de interese şi manipularea licitaţiilor de acordare a lucrărilor.

Una dintre fraudele anchetate de OLAF se referă la Tel Drum şi la fonduri europene de 21 milioane euro. În dosarul Tel Drum, Liviu Dragnea este urmărit penal, din 2018, de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri europene, în favoarea companiei Tel Drum. Faptele ar fi fost comise în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, iar până în prezent DNA nu a finalizat cercetarea penală şi nu a trimis dosarul în instanţă.

Conform declaraţiei recente a şefului DNA, Crin Bologa, în dosarul Tel Drum nu s-a putut lucra în ultimele luni, urmărirea penală fiind suspendată prin decretul preşedintelui privind starea de urgenţă.

"Nu mai dăm un termen limită, asta am discutat şi cu doamna procuror, sa nu mai dăm termene. Ne-am gândit la absolut toate posibilităţile pentru a urgenta acest dosar. La DNA sunt foarte multe dosare vechi, mai vechi de cinci ani, de ordinul sutelor. În toate aceste dosare noi ne preocupăm şi facem tot posibilul ca să urgentăm finalizarea urmăririi penale. Sigur că procurorul de caz, în momentul în care va avea nevoie de forţe suplimentare - procuror, poliţişti - noi vom asigura tot sprijinul, dar deocamdată nu s-a solicitat acest lucru", a spus şeful DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb