Nivelul redus de educaţie financiară, dar şi înalta calificare a celor care produc fraude bancare reprezintă principalele probleme cu care se confruntă sistemele de combatere a fraudelor bancare, a declarat ieri Septimiu Tulpan, preşedintele Comisiei de Carduri din Asociaţia Română a Băncilor, citat de Agerpres. El a subliniat că fraudele bancare deja sunt foarte sofisticate şi încep să fie făcute de oameni care au lucrat în sistem şi cunosc anumite breşe ale acestuia.
"Sunt oameni cu o specializare extraordinară, care au lucrat ani de zile de o anumită parte şi nu ştiu de ce au trecut de cealaltă parte. Singura metodă de a contracara aceste fraude este viteza de a reacţiona", a explicat Septimiu Tulpan.
Potrivit reprezentantului ARB, oamenii dau în continuare crezare zvonurilor, un exemplu fiind "găselniţa" cu cardurile de sănătate în ATM-uri.
Tulpan a spus: "În cazul fishing-ului, una dintre dovezile de încercări de acest gen este faptul că foarte mulţi oameni în continuare dau crezare zvonurilor. Şi ultima găselniţă o vedeţi cu cardurile de sănătate în ATM-uri. Dar a prins! Acum a apărut altceva: dacă decupezi SIM-ul din cardul de sănătate poţi să îl pui în telefon şi să vorbeşti gratuit cu medicul de familie. Şi acum o să vedeţi câţi deştepţi o să îşi taie SIM-ul ca să îl pună în telefon să vorbească cu medicul de familie gratis cât vrea el".
Acesta a semnalat că educaţia clienţilor continuă să reprezinte o mare problemă.
Septimiu Tulpan a mai menţionat că, în week-end, a avut loc un atac la mai multe bănci, pe carduri de pe Facebook.
El mai dat un exemplu de fraudă sofisticată, de data aceasta de crimă organizată. "Ca să poată să fure din nişte conturi de card au intrat cu un soft prin instalaţia de aer condiţionat a unei clădiri ca să se instaleze. Le-au trebuit trei ani de zile ca să ajungă şi să poată să fraudeze cardul", a subliniat Septimiu Tulpan.
Potrivit acestuia, băncile din sistemul bancar din România colaborează foarte bine pe această direcţie, pentru a mări viteza de reacţie şi a contracara tentativele de fraudă. Tulpan a menţionat că rezultatele acestei colaborări se văd prin dispariţia din România a unora dintre tentativele de fraudă la ATM.
1. Intotdeauna de catre cei din sistem...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 08.05.2015, 10:24)
Au inceput? Pai fraudele au fost facute mereu de catre cei care au facut parte din sistem, sau au avut legatura cu el. Bineinteles, fraudele au fost facute cu ajutorul celor din sistem (bancar dar si celalalt, evident...). De obicei, imbogatitii zilei au fraudat sistemul bancar cu ajutorul sefilor din banci, evident. Ce naiba, am ajuns chiar asa de ipocriti? Pai angajatii bancilor au stiut cum, cand si cum sa avantajeze anumiti oameni de afaceri, luand si ei bacsisul de rigoare (15-30%), e vorba de angajatii mai cheie din banci, aceia care sunt protejati de servicii. Ce tot vorbim noi de furturi de pe carduri? Astea sunt banalitati de aruncat la prosti... Cand bancile au credite nerambursate si garantii nelichidabile de sute de milioane de euro, ei vorbesc de furturile de pe carduri? Cam penibil, mai ales ca sistemul bancar nu prea mai exista in economia reala acum, decat asa, de forma, sustinut artificial. In rest, sunt doar niste camatari cu patalama, autorizatie si protectie inalta. Nu s-au dovedit a fi altceva, bineinteles in afara de hotomani de 2 lei si sustinatori directi ai unora sau altora cu grade mai mari.