Seră verticală de un milion de lei, inaugurată la Buzău

ANA FELEA
Miscellanea / 20 iulie 2023

Seră verticală de un milion de lei, inaugurată la Buzău

O seră verticală automată care poate produce cantităţi mari de legume într-un spaţiu restrâns, dar şi în condiţii de climă controlată, despre care specialiştii spun că asigură producerea de răsaduri sănătoase inclusiv în perioadele caniculare, a fost inaugurată, astăzi, la Staţiunea de Cercetare de la Buzău. Modelul a fost inventat chiar de directorul unităţii de cercetare, dr.ing. Vlad Constantin, şi a fost implementat printr-un proiect în cadrul Programului Sectorial ADER

"Ideea a venit în 1986, în 1988 i-am făcut un schelet, în 2006 am construit prima seră verticală. Plantele cresc mai bine într-o astfel de seră, sunt expuse mai bine la lumină şi căldură tot timpul şi sunt mai viguroase, vorbesc de răsaduri. Până în 2019 am aplicat pentru mai multe proiecte, voiam să fac o seră mai mare. Am prins un proiect ADER prin Ministerul Agriculturii în valoare de 1 milion de lei", a spus dr. Ing. Vlad Constantin, director SCDL Buzău.

Este vorba despre o seră verticală prin care cercetătorii buzoieni vor testa tehnologii noi de producerea răsadurilor, a florilor şi a legumelor cu talie mică. Potrivit proiectului, modelul experimental de seră are o înălţime de 10 metri şi este prevăzut cu 6 transportoare, având o amprentă la sol de 135 m² şi suprafaţa cultivată de 504 m². Această seră verticală aduce o serie de avantaje atât pentru plante, cât şi pentru oamenii care muncesc în astfel de spaţii. Practic, cel mai important aspect al acestui tip de seră îl reprezintă asigurarea unui microclimat adecvat dezvoltării plantelor, inclusiv pe timpul verii, când afară sunt temperaturi caniculare. Potrivit inventatorului, în această seră pot fi menţinute 27-28 de grade Celsius, când afară sunt peste 35 de grade Celsius. Asta în condiţiile în care în serele normale, în aceste perioade caniculare, temperatura aerului ajunge şi până la 60 de grade Celsius.

În plus, diferenţa dintre temperatura din partea superioară, unde ajung transportoarele cu răsaduri este foarte mică faţă de clima de jos, respectiv 4 grade. Cu alte cuvinte, în toată sera, sunt condiţii optime de producere a răsadurilor.

"Am vrut să fie o seră care să asigure plantelor condiţii optime. Ea are şase transportoare care plimbă platformele într-o mişcare ascendentă-descendentă, expunând răsadurile la lumină şi căldură constantă. Temperatura în mod normal ajunge la 60-70 de grade Celsius, aici avem 27-28 de grade. Mai am şi o instalaţie de ceaţă care ajută la scăderea temperaturii şi reglarea umidităţii", a spus dr.ing.Vlad Constantin, directorul Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.

De asemenea, calitatea răsadurilor este una deosebită, iar unul dintre aspectele urmărite de cercetătorii buzoieni este reducerea tratamentelor chimice aplicate. În plus, cantitatea de răsaduri ce poate fi produsă în acest spaţiu vertical este mare deşi amprenta la sol a serei este de mici dimensiuni, în comparaţie cu o seră clasică.

"Are multiple avantaje acest nou tip de seră, începând cu producerea unei cantităţi mult mai mari de răsaduri, 300.000 de fire de răsad pe o suprafaţă de 150 m2, într-un interval de timp mai scurt. Avem timpurietate, producţie bună, o imunitate crescută a plantelor, pentru că mişcarea ascendent-descendentă a acestor cupe produc un fel de vibrare a plantelor care devin mai viguroase. Sunt reduse tratamentele, cel mai mare avantaj este climatizarea spaţiului. Serele clasice au această problemă, temperatura pe timpul verii ajunge la 65-70 de grade. În această seră, cu o metodă inovatoare am reuşit să obţinem acest microclimat, diferenţa de temperatură dintre partea de jos şi cea de sus a serei fiind de doar 4-5 grade Celsius", a spus Floarea Burnichi, cercetător ştiinţific la SCDL Buzău.

Domnia sa a subliniat şi faptul că modelul de seră vertical va aduce şi un profit de cinci ori mai mare decât o seră clasică.

"Sunt asigurate răsaduri pentru 10 ha pe 150 mp, în condiţiile în care profitul faţă de sera clasică este de 5 ori mai mare, de la 150 lei pe m2 în sera orizontală la 570 lei m2 în această seră. Poţi cultiva începând din ianuarie, avem încălzire şi cu panouri fotovoltaice, de la răsaduri timpurii, avem peste 110 soiuri şi hibrizi, trecând plin plantele aromatice, condimentare, medicinale şi flori ", a subliniat Floarea Burnichi, cercetător ştiinţific la SCDL Buzău.

Evenimentul a atras şi atenţia Academiei de Ştiinţe Agricole, iar la la Buzău a fost prezent şi Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii. Domnia sa a declarat că acest tip de seră ar putea fi brevetat astfel încât să poată fi implementat inclusiv în gospodăriile private.

"Este un lucru excepţional acea cultură de răsaduri pe verticală, de tip piramidă. Ştiţi că este o realizare fantastică, aşteptăm nişte parametri, s-ar putea revoluţiona sistemul de producţie mai ales acum că se discută foarte mult despre agricultura urbană, etajată, spaţii protejate. Sistemul vertical, efectul de piramidă are un anumit tip de valorificare a energiei naturale. Ar putea fi un sistem brevetat, aşteptăm să se finalizeze cercetarea domnului director. Realizarea este excelentă, vine în contextul condiţiilor climatice şi eliminarea pe cât posibil a riscurilor de utilizare a tratamentelor în anumite etape de formare şi dezvoltare a plantelor ", a spus Valeriu Tabără, preşedintele ASAS.

Sera verticală a fost prezentată cu ocazia Zilei Porţilor Deschise la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Participanţii la eveniment au vizitat şi expoziţia cu soiuri şi hibrizi de legume, creaţii ale unităţii de la Buzău. Recent, cercetătorii buzoieni au anunţat că au câştigat cinci proiecte în valoare de 2,4 milioane de lei pe care le vor implementa în perioada 2023- 2026.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb