Rusia nu va face o pauză în operaţiunea sa militară în Ucraina pentru rundele viitoare ale negocierilor de pace, a declarat astăzi ministrul de externe Serghei Lavrov, într-un interviu la televiziunea de stat Rossia 24, transmite Reuters, conform Agerpres.
Oficiali ruşi afirmă că negocierile de pace nu progresează atât de rapid pe cât ar dori ei, şi au acuzat Occidentul că încearcă să deraieze negocierile prin înmulţirea acuzaţiilor împotriva trupelor ruse din Ucraina, acuzaţii pe care Moscova le respinge.
Lavrov a afirmat că nu vede niciun motiv de a nu continua discuţiile cu Ucraina, dar a insistat că Moscova nu va întrerupe operaţiunea militară atunci când părţile se vor întâlni din nou.
Ministrul de externe a mai spus că preşedintele Vladimir Putin ordonase suspendarea acţiunii militare în timpul primei runde de negocieri ruso-ucrainene la sfârşitul lui februarie, însă poziţia Moscovei s-a schimbat între timp.
"După ce ne-am convins că ucrainenii nu au de gând să răspundă la fel, s-a luat o decizie că, pe parcursul viitoarelor runde de discuţii, nu va exista o pauză (în acţiunea militară) atât timp cât nu se ajunge la un acord final", a explicat Lavrov.
Săptămâna trecută, el a acuzat Kievul că a prezentat Moscovei un proiect de acord de pace "inacceptabil" care deviază de la cele convenite anterior de părţi. Kievul a respins atunci afirmaţiile lui Lavrov drept o tactică de a submina Ucraina sau a distrage atenţia de la acuzaţiile de crime de război aduse trupelor ruse.
În interviul transmis astăzi, Serghei Lavrov l-a criticat pe şeful diplomaţiei europene Josep Borrell pentru afirmaţia că "acest război se va câştiga pe câmpul de luptă", subliniind că aceasta implică o "schimbare semnificativă a regulilor jocului", notează EFE.
"Ceea ce a spus Josep Borrell, chiar şi în acest context agresiv şi fără precedent, schimbă semnificativ regulile jocului", a afirmat Lavrov pentru canalul Rossia 24.
Întrebat despre un mesaj recent pe Twitter în care a scris că "acest război va fi câştigat pe câmpul de luptă", Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externa a subliniat astăzi că, "în mod normal, războaiele se câştigă sau se pierd pe câmpul de luptă".
În opinia lui Lavrov, este vorba despre "o întorsătură foarte gravă, chiar şi pentru politica pe care au început să o implementeze fără nicio îndoială UE şi Occidentul, în general, sub conducerea SUA, după lansarea operaţiunii noastre militare speciale".
"Este vorba despre o politică ce reflectă amărăciune şi, într-o anumită măsură, furie, şi care nu are de-a face doar cu Ucraina, ci şi cu faptul că au încercat să transforme acea ţară (Ucraina, n.red.) într-un cap de pod pentru zdrobirea definitivă a Rusiei", a subliniat el.
Potrivit lui Lavrov, conflictul din Ucraina a fost conceput "pentru izolarea definitivă a Rusiei şi subordonarea ei faţă de sistemul global creat de Occident în ciuda sfârşitului Războiului Rece".
Lavrov a remarcat că, până acum, în pofida dispariţiei URSS şi a Pactului de la Varşovia, "UE nu s-a proiectat niciodată ca organizaţie militară".
Josep Borrell a făcut aceste declaraţii după ce a anunţat la Kiev alocarea altor 500 de milioane de euro din Facilitatea Europeană pentru Pace pentru ca Ucraina să poată achiziţiona arme, într-un moment în care Rusia îşi regrupează forţele pentru a lansa ofensiva finală împotriva Donbasului.
În interviul menţionat, Lavrov a calificat totodată drept o "schimbare calitativă" decizia Germaniei de a "aloca pentru prima data în istorie 100 miliarde de euro" pentru "a-şi întări muşchii militari".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2022, 10:10)
Va adera si Suedia si Finlanda la NATO,acum e momentul fiindca sunteti ocupati cu Ucraina,vor fi baze nucleare pe teritoriul UE si ce veti face?Totul va fi din cauza voastra,rusilor,Europa s-a saturat de comportanentul vostru amenintator si agresiv.Finlanda si Suedia maine ar trebui sa intre in NATO,ce le poate face?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Un om onest în data de 12.04.2022, 11:01)
Nu e ok sa dorești Raul cuiva.
Mă gândesc după plata și răsplată.
Poate Rusia afectează grav interesele unei țări, mă gândesc că poate vreo tara va începe sa deputinizeze Rusia.
Poate China, cine știe.