SERGIU OPRESCU, ALPHA BANK: Băncile din România ar trebui să emită obligaţiuni ipotecare

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 iunie 2012

Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank

Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank

Băncile din ţara noastră ar trebui să emită obligaţiuni ipotecare pentru finanţarea portofolilui de credite, consideră preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu. Deşi ponderea creditelor ipotecare în Produsul Intern Brut (PIB) în ţara noastră este foarte scăzut, de 5,6%, soldul de 7,7 miliarde euro este superior portofoliilor la care ţările din regiune au început emisiile de obligaţiuni, a arătat domnia sa.

Obligaţiunile ipotecare permit băncilor să îşi extindă maturitatea pasivelor, ceea ce le oferă posibilitatea să îşi echilibreze într-un mod adecvat portofoliul de active cu maturităţi lungi, a explicat Sergiu Oprescu. De asemenea, acestea oferă o stabilitate a surselor de finanţare şi, implicit, creşterea predictibilităţii profilelor de maturitate, şi permit emitenţilor să îşi diversifice baza de investitori, atât ca geografie, cât şi ca tipologie, adăugat domnia sa.

Preşedintele Alpha Bank a arătat că emisiunile de obligaţiuni ipotecare s-au dovedit o sursă de finanţare rezilientă şi ieftină, chiar şi în condiţii dificile pe pieţele financiare, ca urmare a faptului că performanţa acestora este conectată mai mult la performanţa obligaţiunilor de stat din ţara res-pectivă şi mai puţin la performanţele financiare ale emitentului.

Creditele ipotecare au reprezentat cel mai dinamic segment al creditului neguvernamental în ultimii ani, o treime din totalul acestora, respectiv 75.000, fiind acordate între ianuarie 2009 şi mai 2012, a precizat domnia sa. Valoarea totală a creditului ipotecar a crescut cu 2,5 miliarde euro de la finele anului 2008, dintre care 1,9 miliarde euro reprezintă valoarea garanţiilor oferite de către stat prin intermediul programului Prima Casă, a arătat Sergiu Oprescu. Rambursările în această perioadă au totalizat 1,8 miliarde euro, potrivit domniei sale.

În ultimii ani, intenţia populaţiei să cumpere sau să construiască o locuinţă a crescut peste nivelul din regiune, în timp ce numărul locuinţelor s-a majorat tot mai puţin, ceea ce face ca diferenţa dintre cererea şi oferta de piaţa imobiliară să se accentueze, potrivit preşedintelui Alpha Bank.

Pentru acest an, Sergiu Oprescu se aşteaptă la o stabilizare a costului creditelor la nivelurile actuale şi la o creştere a ponderii împrumuturilor în lei în totalul finanţării oferite. Stocul creditelor ipotecare urmează să se majoreze mai puţin decât a făcut-o anul trecut, potrivit domniei sale. De asemenea, acesta nu va mai fi la fel de dominat de Prima Casă ca în trecut, produsele standard urmând să se vândă într-o măsură mai ridicată decât în anii trecuţi, a adăugat preşedintele Alpha Bank.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Coane, nu-ti mai da mother-bank din greece malai sa poti acoperi difernta dintre depozitele atrase si dezastruoasele credite ipotecare acordate p-aci? c'mon

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb