Curtea Constituţională a Românie (CCR) are pe ordinea de zi de miercuri sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii prin care Institutul Levantului devine instituţie publică de specialitate autonomă, anunţă Agerpres.ro.
Şeful statului a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii 117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.
Sesizarea anunţă: "Analizând preambulul actului normativ şi expunerea de motive a proiectului de lege de aprobare a Ordonanţei de urgenţă nr. 66/2019, reiese faptul că ordonanţa de urgenţă a fost emisă în considerarea necesităţii 'clarificării statutului, a regimului de funcţionare şi subordonare, precum şi a încadrării personalului de studii avansate din România, în scopul asigurării condiţiilor necesare funcţionării în cele mai bune condiţii a instituţiilor publice, astfel încât să poată fi atinse obiectivele avute în vedere de legiuitor la înfiinţarea acestor structuri'. (...) Motivele enunţate de iniţiatorii actului normativ nu sunt de natură să justifice o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată sau realizată pe calea procedurii obişnuite de legiferare."
Potrivit şefului statului, "viciul de neconstituţionalitate extrinsec" nu poate fi acoperit prin legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă, motiv pentru care apreciază că atât OUG nr. 66/2019, cât şi legea de aprobare a acesteia supusă controlului de constituţionalitate sunt neconstituţionale în ansamblu.
Din această lege, arată Iohannis, rezultă că ISACCL este o autoritate a administraţiei centrale de specialitate şi are un caracter autonom. "Noul statut al ISACCL - instituit prin modificările aduse Legii nr. 117/2017 de OUG nr. 66/2019 şi, implicit, prin legea supusă controlului de constituţionalitate - nu se poate circumscrie în afara dispoziţiilor strict şi limitativ prevăzute de legiuitorul constituant în cuprinsul prevederilor art. 116 şi art. 117 din Legea fundamentală", indică el.
Şeful statului susţine că Legea de aprobare a OUG nr. 66/2019 a fost adoptată cu încălcarea art. 117 alin. (3) şi a art. 75 alin. (1) din Legea fundamentală, viciu procedural ce atrage neconstituţionalitatea actului normativ în ansamblul său.
În opinia sa, norma privind conducerea institutului este neclară şi imprecisă din multiple perspective.
Sesizarea a emis următorul mesaj: "În primul rând, este incert numărul membrilor acestui organism de conducere, neprecizându-se numărul fiecărei categorii de membri. În al doilea rând, faţă de forma anterioară modificărilor introduse de OUG nr. 66/2019, s-a eliminat reglementarea referitoare la modalitatea de desemnare a celor 5 personalităţi academice străine din rândul membrilor Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă, nefiind clar cui aparţine competenţa desemnării acestora. În al treilea rând, este neclar care este numărul de personalităţi academice desemnate de preşedintele Institutului, iar reglementarea este una lacunară, neprecizând criteriile pentru realizarea acestor desemnări. În final, dispoziţia este lacunară şi din punct de vedere al întinderii mandatului Consiliului ştiinţific, modul de formulare al acesteia fiind contrar exigenţelor de calitate a legii prevăzute de art. 1 alin. (5) din Constituţie."