SIBEX Aurul, în vizorul speculatorilor futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 ianuarie 2012

La Sibiu Stock Exchange, prima şedinţă a săptămânii a fost una calmă din perspectiva evoluţiei preţurilor de cotare, fără variaţii semnificative. Direcţia cotaţiilor nu a fost una unitară pentru activele tranzacţionate, în condiţiile în care şi pe pieţele europene s-au înregistrat fluctuaţii mixte după trei şedinţe de scădere, evidenţiindu-se totuşi semne de revenire.

Sub aspectul lichidităţii, sesiunea a fost însă una bună, participanţii arătându-se în mod special interesaţi de evoluţia aurului, derivatul pe metalul preţios fiind atracţia zilei pe piaţa sibiană. Pe lângă sectorul mărfuri, speculatorii au preferat, ca de obicei, segmentul indici şi cel valutar. Şi zona derivatelor pe acţiuni a atras participanţii, mai ales prin contractul DESIF5.

La ora 17.00, numărul total al contractelor realizate pe piaţa futures de la Sibiu era de 5900, valoarea tranzacţiilor cifrându-se la 18,3 milioane lei.

Cel mai lichid instrument era derivatul pe aur cu simbolul SIBGOLD cu 4795 contracte încheiate. Investitorii mizau pe creşterea aurului, cotaţia urcând cu 3,5 USD pe scadenţa februarie, până la un preţ de 1643,7 dolari pe uncie. Şi pe piaţa de la Londra metalul nobil a rămas la un nivel ridicat, îndreptându-se spre 1645 USD/uncie. Aprecierea metalului galben vine ca efect al creşterii cererii de investiţii în acest instrument, situaţie care a contracarat efectul unui dolar mai puternic, după ce Standard & Poor's a redus ratingurile de credit a nouă ţări din euro-regiune. Tot în zona derivatelor pe mărfuri, cotaţia futures a petrolului a crescut cu 1,14% pe scadenţa fabruarie, la 99,5 dolari/baril.

Pe segmentul indicilor, derivatul pe Dow Jones Industrial Average se remarcă prin 516 contracte, realizate până la ora 17.00. Pentru scadenţa martie 2012, cotaţia futures a celui mai cunoscut indice din lume scădea la Sibiu cu 10 puncte, direcţie corelată cu futures-ul de peste ocean. În SUA, cotaţia futures a indicelui a înregistrat o tendinţă negativă, măsura Standard & Poor's de reducere a ratingurilor de credit pentru nouă naţiuni din Uniunea Europeană, dintre care şi Franţa, semnalizând o înrăutăţire a crizei datoriilor din regiune. Pe scadenţa iunie, cotaţia DEDJIA_RON creştea însă cu 101 puncte pe volum mic. La NYSE, piaţa a fost închisă, ziua de 16.01 fiind sărbătoare naţională (Martin Luther King, Jr. Day).

Pe segmentul valutar, participanţii s-au arătat interesaţi de preţul futures pentru paritatea EUR/USD, tranzacţionată în lei. Raportat la aceasta, s-a observat o uşoară tendinţă de apreciere a monedei americane pe scadenţa martie 2012 în raport cu care euro pierdea 0,15%, numărul contractelor fiind de 236. În schimb, pentru iunie euro se aprecia uşor cu doar 0,01%.

În sectorul derivate pe acţiuni listate pe piaţa autohtonă, DESIF5 s-au remarcat cu 235 de contracte încheiate până la 17.00. Cotaţia DESIF5 martie câştiga 1,14%, aprecierea amplificându-se după jumătatea zilei. Pentru iunie, DESIF5 se depreciau însă cu 0,25%. Contractul pe acţiunile SIF Oltenia se remarcă prin cele mai multe poziţii deschise pe piaţa Sibex, cu un total de peste 8000 pe cele două scadenţe amintite. S-au mai înregistrat tranzacţii şi cu derivatele pe SIF4, respectiv SIF3, dar pe volume reduse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb