În penultima şedinţă a săptămânii, majoritatea cotaţiilor futures au avut o evoluţie ascendentă în prima jumătate a zilei. Speculaţiile realizate până la ora 16.45 au produs 1045 de contracte, strategiile pe cumpărare înmulţindu-se, pe fondul persistenţei creşterilor. Valoarea tranzacţiilor se situa la peste 13 milioane lei. Practic, se înregistra o lichiditate foarte bună după numai jumătate de şedinţă, comparativ cu "seceta" din debutul lunii.
Cele mai multe contracte se remarcau pe simbolul DEDJIA_RON, cu scadenţa septembrie. Numărul acestora era de aproape 700. Cotaţia indicelui estimată de participanţii de pe piaţa sibiană evolua pe creştere şi câştiga 140 de puncte, valorând 13.180 puncte. Jucătorii au speculat şi pe scadenţa decembrie 2012 dar numărul contractelor era mai mic, de numai 62. Direcţia preţului era tot una "verde", cotaţia acumulând 127 puncte şi situându-se la nivelul de 13.097 puncte. Speculatorii de la Sibiu au fost pe aceeaşi lungime de undă cu futures-ul din SUA, care indica aprecieri, anticipând o direcţie pozitivă la NYSE după ce raportul privind şomajul a indicat că mai puţini americani au completat cereri pentru ajutor de şomaj şi după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că factorii de decizie din UE s-au deschis asupra specificului programului de cumpărare de obligaţiuni. După des-chiderea de pe Wall-Street, aprecierile de la Sibex au crescut.
Pe piaţa valutară se observau plasamente pe cursurile de schimb euro/dolar şi euro/yen. Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de peste 100 pe scadenţa septembrie şi 17 pe scadenţa decembrie. Cotaţia monedei comune a alternat creşterile cu scăderile, mai ales după prânz. La ora 16.45, euro valora 1,2550 USD pe scadenţa din această lună, preţ în coborâre cu 0,21%. Pentru decembrie, euro valora 1,25770 USD, în minus cu 0,13%. Pe pieţele valutare externe, euro s-a apreciat uşor dar apoi a stopat acest traseu, după ce Banca Centrală Europeană a micşorat estimările pentru produsul intern brut al UE pe 2012. Faţă de yen, cotaţia de la Sibex a monedei comune creştea semnificativ, cu 0,57%, la 99,23 yeni. Numărul contractelor era de 26.
Pe piaţa aurului se tranzacţiona simbolul SIBGOLD_RON pe scadenţa octombrie, observându-se 79 de contracte. Preţul unciei creştea cu 12,8 dolari, la 1703,8 USD.
Dintre derivatele pe acţiuni, speculatorii au pariat pe DESIF5, cotaţia pe scadenţa septembrie crescând cu 0,60% la 1,3681 lei. Numărul contractelor a fost de 19.
Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.