SIBEX Derivatul pe aur, atractiv şi pe scadenţa decembrie

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 octombrie 2016

Pe piaţa futures de la Sibiu, săptămâna trecută a marcat o nou scădere a lichidităţii, volumul total consemnat în cele cinci şedinţe fiind de numai 103 contracte. Acest fapt a fost cauzat de rezultatele foarte slabe din două sesiuni: 9 contracte în ziua de marţi 25.10 şi doar 3 contracte în ziua de joi 27.10. Între acestea, sesiunile de luni 24.10 şi miercuri 26.10 au punctat cu 27 şi 30 de contracte. Ziua de vineri 28.10 a fost cea care a salvat oarecum situaţia prin 34 de contracte încheiate, cel mai bun volum din întreaga săptămână.

După ce derivatul pe aur cu scadenţa octombrie a ajuns la maturitate joi, participanţii şi-au mutat orizontul de interes pe scadenţa decembrie, identificată prin simbolul GOLD 16L. Astfel aurul a fost din nou cel mai tranzacţionat produs futures al zilei, cu 28 de contracte. Jucătorii au estimat cotaţia unciei de aur la 1276,5 dolari, după o creştere de numai 2,8 dolari faţă de "start of day price"(1).

În sectorul derivate valutare, perechea euro/dolar a strâns 6 contracte pe scadenţa martie 2017 iar moneda unică a fost cotată la 1,1036 dolari, după o variaţie pozitivă de 0,78% raportat la cotaţia de referinţă de la deschidere.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones nu s-au consemnat tranzacţii.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb