SIBEX Derivatul pe aur revine în atenţia participanţilor la piaţă

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 decembrie 2016

După o primă şedinţă a săptămânii, participanţii de pe piaţa Sibex au ignorat derivatul pe aur, prima parte a şedinţei de marţi a readus tranzacţiile cu preţul futures al metalului galben. În schimb, s-a observat o scădere a interesului pe derivatul pe Dow Jones, care în ultima vreme a asigurat cea mai mare parte a volumului. Această rocadă părea una cu efecte pozitive, volumul urcând la cel mai bun nivel din ultimele şase şedinţe. Datele de la ora 16.45 indicau un total de 31 de contracte, cu o valoare de aproape 55.000 de lei.

Din totalul menţionat, derivatul pe aur, pe scadenţa decembrie atrăgea 30 de contracte Simbolul GOLD 16L era cotat la 1170 de puncte, evoluţia sa fiind una pozitivă , faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare[1], cifrat la 1166,4 USD. Mai exact, uncia acumula 3,6 USD. Totuşi, în raport cu cotaţia de închidere din ziua când derivatul în discuţie a fost tranzacţionat ultima dată (29.11.), uncia se deprecia consistent cu 16,8 USD, aliniindu-se direcţiei de pe pieţele externe, unde metalul preţios a pierdut teren pentru a doua zi la rând, investitorii în aur rămânând pe poziţii defensive, în condiţiile în care este de aşteptat ca Banca Centrală Americană să crească dobânda de referinţă săptămâna viitoare iar continuarea aprecierii dolarului va duce la scăderea cererii de aur.

În statistici se mai consemna un contract pe Dow Jones, scadenţa martie 2017. DEDJIA 17C era cotat la 19.140 de puncte, în minus cu 185 de puncte faţă de "start of day price" (19.325 puncte).

Se mai tranzacţiona slab şi pe ATS-ul administrat de bursa sibiană unde se înregistrau schimburi cu 200 de acţiuni[2] Armax Gaz. Mediaş. Cotaţia ARAX staţiona la 1,90 lei.

[1]Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

[2] Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb