După ce vinerea trecută a fost ultima zi de tranzacţionare pentru contractele futures euro/dolar, euro/franc elveţian, euro/liră sterlină, euro/yen japonez şi liră sterlină/dolar pe scadenţa martie care a ajuns la maturitate, puţinii participanţi de la Sibex au continuat totuşi să rămână atraşi de segmentul derivatelor valutare şi în prima jumătate a şedinţei de luni. În vizorul acestora a intrat contractul euro/dolar pe scadenţa iunie, devenită orizont investiţional scurt, dar şi pe scadenţa septembrie, pentru care s-au consemnat primele tranzacţii. Per total, se consemnau 43 de contracte cu o valoare de aproape jumătate de milion de lei.
Simbolul EUUSR 17F (scadenţa iunie) genera cea mai mare parte a volumului menţionat, cu 35 de contracte. Euro era estimat la 1,0653 de dolari, după o scădere de 0,52% faţă de "start of day price" (1.0709 USD). În raport cu închiderea de vineri, moneda comună europeană se aprecia însă cu 0,41%. Pentru termenul septembrie, EUUSR 17I totaliza numai 5 contracte iar un euro era cotat la 1,0718 dolari, după o scădere de 0,90% faţă de "start of day price"[1] (1,0815 USD).
Se mai înregistrau 3 contracte pe derivatul care urmăreşte evoluţia Dow Jones, pe termenul iunie. DEDJIA 17F era cotat la 20.902 puncte, în minus cu 226 de puncte faţă de cotaţia de referinţă de la deschidere (21.128 puncte) şi cu 27 de puncte raportat la închiderea de vinerea trecută.
În ceea ce priveşte derivatul pe aur, acesta era din nou ignorat de jucători după ce în primele două luni din an a fost intens tranzacţionat.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.
[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.