Acţionarii Bursei din Sibiu, dar şi investitorii interesaţi vor putea în mai puţin de o lună să îşi tranzacţioneze pe piaţa spot (la vedere) de la Sibiu drepturile de preferinţă aferente acţiunilor pe care le deţin la instituţia sibiană, pentru o perioadă de 30 de zile, a spus, pentru ziarul BURSA, Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex.
Acţionarii Bursei de la Sibiu au aprobat, în Adunarea Generală Extraordinară de la finele săptămânii trecute, majorarea capitalului social al Sibex cu 11,3 milioane de lei, prin emisiunea unui număr de11,3 milioane de acţiuni noi cu valoarea nominală de 1 leu/acţiune. Fiecare acţionar al Sibex înregistrat în Regis-trul Acţionarilor la 9 august va beneficia de un drept de preferinţă pentru fiecare acţiune deţinută.
"Am oferit posibilitatea tranzacţionării drepturilor de preferinţă tocmai ca să nu fim puşi în situaţia de a nu face majorarea de capital. Toată lumea ştie că este criză şi că poate unii dintre acţionari nu au resursele ca să participe la majorare. Astfel, le-am oferit posibilitatea să îşi vândă drepturile de preferinţă către alţi investitori", a precizat Teodor Ancuţa, adăugând: "Cererea şi oferta vor stabili preţul la care se vor tranzacţiona drepturile de preferinţă la Sibex. Noi aşteptăm să intre în acţionariatul Bursei instituţii puternice care nu au cumpărat până acum acţiuni SBX tocmai în aşteptarea acestei majorări de capital".
Conducerea Bursei sibiene intenţionează să folosească o parte din banii rezultaţi pentru o viitoare majorare a capitalului social al Depozitarului de la Sibiu, având în vedere că legislaţia prevede că acesta trebuie să aibă un capital social de cinci milioane de euro până în martie, anul viitor.
"Vrem să ne păstrăm participaţia de 68% la Depozitarul Sibex", a precizat preşedintele Bursei sibiene.
Din acţionariatul Depozitarului de la Sibiu mai fac parte societăţile de investiţii financiare "Moldova", "Oltenia","Transilvania" şi "Muntenia" şi intermediarii "Broker" Cluj, "Delta Valori Mobiliare", "Eastern Securities", "Estinvest", "Intercapital Invest", "Nova Invest", "Prime Transaction".
Ultima majorare a capitalului la Depozitarul Central, de 960.000 de lei, a avut loc, în aprilie, prin încorporarea rezervelor constituite din profitul anului 2009, altele decât rezervele legale şi emisiunea unui număr de 9.600 acţiuni, cu valoarea nominală de 100 lei/acţiune.
Ulterior încheierii perioadei de tranzacţionare a drepturilor de preferinţă, va urma termenul de o lună de zile pentru exercitarea dreptului de preferinţă al acţionarilor, subscrierea şi vărsarea capitalului subscris, se arată într-un comunicat al instituţiei sibiene.
Fiecare 2 (două) drepturi de preferinţă deţinute la expirarea perioadei de tranzacţionare a drepturilor de preferinţă, vor da posibilitatea titularului acestora de a subscrie 1 (una) acţiune nouă, la valoarea nominală de 1 leu/acţiune.
În cazul în care la sfârşitul perioadei de tranzacţionare a drepturilor de preferinţă un acţionar/investitor va deţine un număr impar de acţiuni, pentru alocarea a două drepturi de preferinţă la o acţiune, se va reduce numărul de drepturi de preferinţă prin anularea acţiunii deţinute suplimentar ce nu poate fi alocată, se mai arată în documentul citat.
Acţiunile subscrise în baza dreptului de preferinţă (alocat şi/sau achiziţionat) vor fi plătite integral până la expirarea termenului de subscriere.
După expirarea perioadei de subscriere, acţiunile rămase nesubscrise, precum şi cele subscrise dar neplătite vor fi anulate, au precizat reprezentanţii Sibex.