După ce semnalul revenirii interesului speculativ a fost dat încă din partea a doua a şedinţei de miercuri, speculatorii au continuat pe aceeaşi direcţie şi în prima jumătate a sesiunii de joi. Lichiditatea consemnată după mai bine de şapte ore de la deschidere era una foarte bună, numărul contractelor încheiate cifrându-se la aproape 3100, cu o valoare de 42 de milioane de lei. Practic, in doar o jumătate de zi, volumul îl depăşise deja pe cel din toată şedinţa anterioară, înscriindu-se cu şanse reale într-o cursă spre cel mai bun nivel din luna în curs. "Aşa cum anticipam, finalul întâlnirii de politică monetară a FED şi declaraţiile lui Bernanke (n.r. - Preşedintele FED), au reprezentat declicul de care jucătorii aveau nevoie pentru conturarea unor strategii" a explicat un broker, revenirea pe piaţă a participanţilor.
Cel mai speculat produs futures era derivatul pe Dow Jones, care se remarca prin 1711 contracte pe scadenţa iunie. Mizele au fost puse pe vânzare, rezultând o depreciere de 237 de puncte, la 14.883 de puncte. Şi pe piaţa americană cotaţiile indicilor se depreciau pentru a doua zi la rând, după ce oficialii Băncii Centrale Americane au declarat miercuri că ar putea începe să reducă măsurile de stimulare economică spre sfârşitul anului şi după ce criza de numerar din China s-a înrăutăţit. În acelaşi timp şi numărul cererilor de şomaj din SUA a crescut peste aşteptări. Lichiditatea DEDJIA_RON creştea la Sibex şi pe scadenţa septembrie, cifrându-se la 181 de contracte. Indicele se deprecia cu 231 de puncte, la 14.830 de puncte.
Dintre contractele pe cursurile valutare s-a remarcat în special paritatea euro/dolar. Raportul dintre cele mai importante monede din lume a dat câştig de cauză dolarului. În balanţă cu acesta, moneda unică de deprecia cu 0,69% la 1,31880 dolari pe scadenţa septembrie. Numărul total al contractelor EUR/USD_RON era de 556. Şi pe plan extern moneda comună s-a depreciat faţă de dolar. Moneda americană a crescut în raport cu rivalele din întreaga lume după ce FED a semnalizat reducerea stimulentelor monetare, fapt care a împins volatilitatea la cel mai mare nivel dintr-un an. Tot pe segmentul valutar al pieţei Sibex a mai fost tranzacţionată perechea liră sterlină/dolar. Moneda din Albion se deprecia cu 0,42% faţă de cea din SUA, la 1,545 USD. Numărul contractelor pe scadenţa septembrie era de 31.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.