SIBEX Lichiditatea derivatelor a crescut cu aproape 10%, în iunie

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 iulie 2016

La Sibex, ultima sesiune din luna iunie a adus, în prima sa jumătate, 47 de contracte futures cu o valoare de 443.539 lei. În total, conform datelor preliminare, cea de-a şasea lună din an a "adunat" peste 1300 de contracte1. Astfel, iunie a revendicat de la predecesoarea sa titlul de cea mai bună lună sub aspectul tranzacţiilor din acest an, până acum. Comparativ cu luna mai, volumul derivatelor a crescut cu 9,4%. Totodată, pentru a doua oară în 2016, se consemnează un volum mai bun comparativ cu luna similară a anului precedent. La fel ca în mai, îmbunătăţirea volumului s-a datorat în mare parte speculaţiilor cu preţul aurului, în contextul în care, pe pieţele externe, pentru metalul nobil cererea a fost una constant ridicată, acesta fiind considerat un plasament de siguranţă. O prezenţă importantă în statistici a fost şi cea a derivatului pe indicele Dow Jones.

Raportat la ultima şedinţă a lunii, derivatul care urmăreşte evoluţia aurului a revenit peisajul speculativ, revendicând şi statutul de cel mai tranzacţionat produs, cu 20 de contracte pe scadenţa august. Preţul futures al metalului nobil era estimat la 1322,3 dolari, în urcare cu 0,3 dolari faţă de "start of day price" (1)(1322 USD)

Pentru derivatul pe Dow Jones se consemnau 16 contracte pe scadenţa septembrie (DEDJIA 16I) şi 2 contracte pe scadenţa decembrie (DEDJIA 16L). Pentru septembrie Dow Jones era cotat la 17.630 de puncte, în minus cu 142 de puncte faţă de "start of day price" (17.772 puncte). Pentru decembrie indicele american era estimat la 17.531 de puncte, după o deprecierea de 331 de puncte faţă de "start of day price" (17.862 puncte).

Pentru derivatul ce urmăreşte evoluţia cursului de schimb euro/ dolar se consemnau 9 contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia futures a monedei unice se deprecia cu 0,65% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1,11183 USD) şi valora 1,1110 dolari.

1 La acest total se adaugă şi contractele încheiate după ora 18.00

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 18.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb