SIBEX Lichiditatea derivatelor, afectată de ziua de sărbătoare din SUA

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 ianuarie 2014

După două săptămâni cu lichiditate bună şi o medie de peste 2.000 de contracte/şedinţă, debutul săptămânii în curs a fost unul timid, lichiditatea de pe piaţa derivatelor fiind modestă după prima jumătate a zilei. Interesul redus se consemna în contextul unor variaţii mixte şi mici ca amplitudine, în special pentru "vedeta" DEDJIA_RON. Astfel, la ora 17.30, volumul era unul de nivel foarte scăzut: 221 de contracte cu o valoare ce depăşea uşor 2 milioane lei.

Chiar şi în aceste condiţii derivatul pe indicele Dow Jones beneficia de cel mai mare număr de contracte futures dintre toate simbolurile disponibile. Conform datelor de la ora menţionată, simbolul în discuţie atrăgea 75 de contracte pe scadenţa martie. Cotaţia indicelui scădea cu numai un punct şi era estimată la 16.385 puncte. Volumul foarte mic se justifica însă prin faptul că speculatorii au fost privaţi în data de 20 ianuarie de "reperele" de pe piaţa americană, bursele de pe continentul american fiind închise sau funcţionând după un program scurt, datorită sărbătoririi zilei lui Martin Luther King (Martin Luther King's Day), care are loc în fiecare an, în cea de-a treia zi de luni din ianuarie. În contextul dat, piaţa sibiană nu se bucura nici de suportul complet al formatorilor de piaţă care, conform regulamentului operatorului, nu sunt obligaţi sa introducă ordine de tranzacţionare când activul suport al unui instrument financiar derivat de tip futures este suspendat de la tranzacţionare pe piaţa pe care se determină preţul de lichidare la scadenţă. De altfel, conform unui comunicat de pe pagina web a operatorului, market-makerii au furnizat cotaţii pentru contractele DEDJIA_RON în intervalul orar 10.00 - 18.30.

Nici pentru derivatele valutare lichiditatea nu excela. Majoritatea pariurilor s-au îndreptat către perechea euro/dolar. La ora 17.30, se observau doar 43 de contracte EUR/USD_RON pe scadenţa martie. Euro creştea pentru termenul precizat cu 0,25%, fiind cotat la 1,3565 USD.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni se înregistrau pariuri pe DESNP, DESIF3, DESIF4 şi DESIF5. Cel mai bine stătea DESNP martie, cu 32 de contracte încheiate în contextul unei creşteri de ample de 2,71% a preţului de cotare, care era estimat la 0,4959 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb