SIBEX Lichiditatea din mai, cea mai slabă din decembrie 2012 încoace

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 iunie 2014

La Sibex, şedinţa de vineri 30 mai s-a încheiat cu un volum de 1082 de contracte. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 17,38 milioane de lei. Cu acest total, lichiditatea pe întreaga săptămână trecută a ajuns la 4768 de contracte, fiind una redusă şi reflectând atmosfera de dezinteres de pe piaţă. De altfel, aceasta a fost senzaţia pe parcursul întregii luni, numărul contractelor din mai fiind de numai 22.365. Acesta este cel slab mai rezultat lunar al Sibex din un an şi jumătate, o lichiditate mai mică fiind consemnată doar în decembrie 2012 (22.172 de contracte). Comparativ cu luna precedentă s-a consemnat o scădere cu peste 38% a numărului de contracte. "Luna mai a adus semnele clare ale unei crize de lichiditate, în condiţiile în care şi derivatul pe Dow Jones, motorul obişnuit al pieţei, a început să mai dea rateuri, în sensul scăderii intensităţii la tranzacţionare în anumite şedinţe, lucru explicabil prin nivelul foarte ridicat al cotaţiei, situaţie care a temperat elanul cumpărătorilor dar nici nu a determinat vânătorii să intre puternic pe piaţă", explică un broker.

În ultima şedinţă a lunii, Dow Jones a fost totuşi produsul care a "salvat" din nou impresia generală, cu 915 contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia DEDJIA_RON iunie a închis la un nivel record de 16.705 puncte, după o apreciere de 19 puncte. Pe piaţa din SUA indicii au închis şi ei uşor pe plus, senzaţia de optimism continuând. Deşi produsul intern brut al SUA a scăzut în primul trimestru, datele privind creşterea încasărilor la comercianţii cu amănuntul, îmbunătăţirea producţiei şi creşterea numărului de locuri de muncă au indicat faptul că scăderea PIB-ului în primul trimestru poate fi o chestiune temporară, astfel explicându-se evoluţia pozitivă din luna mai de pe piaţa americană.

Lichiditatea de pe derivatul pe perechea euro/dolar a fost modestă în ultima şedinţă, cu numai 57 de contracte realizate pe scadenţa iunie şi 18 pe scadenţa septembrie. Moneda unică s-a apreciat cu 0,27%, ajungând la 1,3646 dolari pentru un euro pe termenul scurt. Şi pentru termenul septembrie euro a câştigat teren, acumulând 0,24% şi închizând la 1,3640 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb