SIBEX Lipsa unei direcţii clare a îndepărtat speculatorii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 octombrie 2012

Impresia conform căreia prima jumătate a şedinţelor de pe piaţa Sibex este de regulă una caracterizată de prudenţă şi chiar lipsă de interes tinde să se transforme în certitudine după ce şi prima parte a zilei miercuri s-a desfăşurat conform aceloraşi coordonate. După şase ore de tranzacţionare volumul era mic, de numai 440 de contracte cu o valoare de 5,72 milioane lei. Preţurile evoluau mixt, tentaţia pentru speculatori fiind redusă, în condiţiile lipsei unei direcţii clare. Nici contextul extern nu era unul favorabil. Bursele europene se aflau pe minus pentru a treia zi la rând, investitorii speculând faptul că fundamentele economice nu justifică nivelul ridicat la care se află preţurile în momentul de faţă. De asemenea, şi acţiunile asiatice s-au depreciat iar futures-ul american varia modest.

Ca de obicei în ultima perioadă, cel mai solicitat simbol era DEDJIA_RON, pentru care, pe scadenţa decembrie, se observau 261 de contracte "Jucătorii" au pariat pe scăderea Dow Jones, înregistrată în contextul în care cotaţia futures a indicelui a avut o evoluţie negativă şi pe piaţa futures americană. La ora 15.45 cotaţia indicelui scădea la Sibex cu 22 puncte, la 13.393 puncte, conturându-se o evoluţie "roşie".

În sectorul valutelor, speculatorii au încheiat, până la ora precizată, 121 de contracte pe simbolul EUR/USD_RON pe scadenţa decembrie. Moneda comună a evoluat din nou mixt. După aproape jumătate de şedinţă, ea creştea cu 0,10%, valorând 1,28930 USD. Pe plan extern moneda comună s-a depreciat pentru a treia zi la rând faţă de dolar după ce Fondul Monetar Internaţional a declarat că băncile europene ar putea avea nevoie de vânzarea mai multor active în 2013 dacă factorii de răspundere din regiune nu reuşesc să oprească rapid criza financiară. Pe simbolul EUR/JPY_RON, care urmăreşte cursul dintre moneda comună şi cea japoneză, lichiditatea era foarte redusă. Numărul contractelor pe scadenţa decembrie era de numai 10 iar cotaţia euro creştea cu 0,29% la 101 yeni. Pe pieţele externe euro a reuşit să stopeze deprecierile iniţiale înregistrate în raport cu yenul, după ce producţia industrială din Franţa şi Italia a crescut neaşteptat.

Se mai tranzacţionau şi derivatele SIBGOLD_RON octombrie, remarcându-se 25 de contracte. Cotaţia unciei pierdea 4,7 USD şi era estimată la 1760,1 dolari.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni de la bursa sibiană lichiditatea slabă iar în sectorul spot administrat de Sibex se tranzacţiona doar pe ATS unde se observau 9199 acţiuni tranzacţionate la un preţ de 4,8 lei/titlu, în staţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 15.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb