SIBEX Majorarea dobânzii de referinţă din SUA favorizează creşterea cotaţiilor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 decembrie 2015

După ce Banca Centrală Americană (FED) a majorat miercuri dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale pentru prima dată în aproape un deceniu, era de aşteptat ca preţurile futures să crească la bursa sibiană, influenţate de nota de optimism adusă de această măsură. De altfel, o direcţie pozitivă a cotaţiilor derivatelor la Sibiu a fost anticipată şi de ATHEXClear, prin cotaţiile de referinţă pentru deschiderea şedinţei, care au fost toate peste nivelurile de la închiderea de miercuri. Optimismul s-a resimţit şi pe pieţele externe, în Asia indicii importanţi închizând pe plus în vreme ce, pe bătrânul continent, acţiunile celor mai importante companii afişau creşteri semnificative.

În acest context, era de aşteptat şi ca lichiditatea să se îmbunătăţească, fapt care însă, până la ora 16.45, nu devenise o realitate la bursa sibiană, prezenţa pe piaţă a participanţilor fiind modestă. Astfel, conform datelor de la ora menţionată, se înregistrau doar 20 de contracte, cu o valoare de 342.272 lei. Posibilitatea ca interesul să crească în partea secundă a zilei era însă deschisă, în funcţie de reacţia bursei americane, unde indicii reprezentativi au deschis pe "verde", pe fondul creşterii încrederii în cea mai mare economie a lumii.

Cu o zi înainte ca scadenţa decembrie 2015 să ajungă la maturitate, derivatul pe Dow Jones a fost din nou tranzacţionat atât pe aceasta, cât şi pentru martie 2016. Pentru decembrie se înregistrau 14 contracte, iar cotaţia consemnată indica o evoluţie descendentă faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei (1), calculat de ATHEXClear la 17.751 de puncte, DEDJIA 15L scăzând cu 28 de puncte, la 17.723 de puncte. Comparativ cu cotaţia de la închiderea de miercuri, evoluţia era însă una pozitivă, aprecierea fiind de 63 de puncte. Pentru scadenţa martie 2016, evoluţia era însă una descendentă, atât faţă de "start of day price" (17.841 puncte), cât şi raportat la închiderea de miercuri, cotaţia futures a Dow Jones afişând scăderi de 128 şi 33 de puncte.

În ceea ce priveşte derivatul pe cursul euro/dolar, se înregistra un singur contract pe scadenţa martie 2016 (EUUSR 16C). Cotaţia euro era estimată la 1,0880 USD, în minus cu 1,59% faţă de "start of day price" (1,1056 USD), creşterea dobânzii de referinţă din SUA fiind prielnică aprecierii dolarului.

(1) Start of day price" este un preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

(2) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb