SIBEX Media zilnică de contracte, uşor îmbunătăţită în prima săptămână din an

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 ianuarie 2017

La Sibex, în prima săptămână din 2017, una scurtă cu doar patru şedinţe de tranzacţionare, lichiditatea a fost una peste media zilnică din anul precedent, pe segmentul futures înregistrându-se aproape 300 de contracte. Tiparul speculaţiilor s-a menţinut, participanţii preferând derivatul pe aur, pe Dow Jones şi derivatele valutare.

În ultima şedinţă a săptămânii au fost încheiate 62 de contracte, valoarea acestora cifrându-se 513.045 de lei. Ziua de vineri a confirmat, totodată, faptul că derivatul care urmăreşte evoluţia aurului este în continuare principalul produs din oferta Sibex. Acesta a atras 37 de contracte încheiate pe scadenţa februarie 2017. Simbolul GOLD 17B a fost cotat la 1.175,5 USD, după o scădere de numai 0,8 USD faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price[1]). Preţul futures al metalului nobil şi-a menţinut însă traseul ascendent, acumulând 2,5 USD comparativ cu închiderea din şedinţa anterioară.

Pe lângă aur, participanţii s-au mai arătat interesaţi şi de derivatul pe Dow Jones, care a totalizat 20 de contracte pe scadenţa martie (DEDJIA 17C) şi numai două contracte pe scadenţa iunie (DEDJIA 17F). Pentru termenul apropiat, cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american a fost stabilită la 19.890 de puncte, după o scădere de 88 de puncte în raport cu "start of day price". Pentru vara anului curent, Dow Jones a fost cotat la 19.840 de puncte, după o depreciere de 238 de puncte faţă de cotaţia de referinţă.

Statistica a mai reţinut şi câteva contracte pe derivatul euro/dolar, tot pe scadenţele martie şi iunie. Pentru termenul din primăvară, cotaţia futures a unui euro a fost estimată la 1,0570 dolari, în minus cu 0,81%, iar pentru iunie - la 1,0618 dolari, după o scădere de 1,40%, variaţii calculate în raport cu "start of day price".

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb