SIBEX Piaţa, susţinută din nou de speculaţiile cu Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 ianuarie 2014

După evoluţia spectaculoasă de săptămâna trecută, aşteptările erau mari în ceea ce priveşte debutul săptămânii de tranzacţionare pe piaţa derivatelor. Totuşi, în primele ore ale şedinţei volumul a fost destul de redus, observându-se un recul evident faţă de evoluţia din sesiunile anterioare, în condiţiile unei evoluţii mixte a cotaţiilor şi fără a se consemna o amplitudine deosebită. Piaţa s-a animat totuşi imediat după deschiderea de pe Wall-Street, astfel că volumul a urcat la aproape 1.200 de contracte, cu o valoare de 16,6 milioane de lei, date valabile după circa jumătate din programul de tranzacţionare.

Ca de fiecare dată în acest debut de an, derivatul pe indicele Dow Jones a fost "mirajul" numărul unu, produsul menţionat conducând din nou solitar în topul derivatelor. La ora 16.45 se înregistrau 940 de contracte DEDJIA_RON pe scadenţa martie, numărul poziţiilor deschise pe acest termen fiind de peste 2.200. Mizele puse de jucători înclinau balanţa spre verde, după ce preţul a variat în prima parte a zilei şi în teritoriu negativ. Cotaţia DEDJIA_RON martie creştea cu 34 de puncte şi valora 15.864 de puncte. Şi pe piaţa americană evoluţia era una optimistă, indicii revenind pe plus după înregistrarea celei mai slabe săptămâni din 2012 încoace.

Dintre contractele pe cursurile valutare, doar paritatea euro/dolar se remarca prin aproape 100 de contracte pe scadenţa martie. Un volum prea mic pentru a susţine piaţa sibiană care, fără indicele american, şi-ar pune în mod cert problema supravieţuirii. Raportul dintre cele mai mediatizate monede de pe glob indica scăderea uşoară a euro, moneda unică depreciindu-se 0,08%, la un nivel de 1,36670 dolari pe scadenţa martie.

Din sectorul futures pe mărfuri se specula aurul, prin contractul cu mărimea de o uncie şi simbolul SIBGOLD. Se observau 44 de contracte încheiate pe scadenţa februarie. Preţul unciei scădea cu 2,8 dolari, la 1.265,8 USD.

Dintre speculaţiile pe derivatele care au ca activ suport acţiunile autohtone nu se remarca în mod special niciun simbol. Se consemnau 23 de contracte DESIF4 pe scadenţa din primăvară, iar cotaţia creştea generos cu 1,69%, la 0,9310 lei/acţiune. În schimb, pentru DESIF5 se observau scăderi, atât pentru scadenţa martie cât şi pentru iunie, pe volume şi mai reduse.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb