SIBEX Preţul futures al petrolului, din nou pe plus

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 februarie 2015

După volumul modest consemnat în prima şedinţă a săptămânii, participanţii de pe piaţa Sibex au fost la fel de pasivi şi în prima parte a zilei de marţi. La ora 17:30, numărul contractelor înregistrate era de 23 iar valoarea tranzacţiilor se situa la 255.619 lei, totaluri care indică din nou realitatea dură din acest început de an.

Segmentul indicilor continuă să supravieţuiască prin tranzacţiile pe derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, singurul produs care mai este tranzacţionat zi de zi. Conform datelor de la ora 17:15, simbolul DEDJIA 15C, care urmăreşte evoluţie preţului futures al indicelui pe scadenţa martie, totaliza 7 contracte şi era cotat la 17.433 puncte. Evoluţia sa era una pozitivă, valoarea fiind cu 28 de puncte mai mare faţă de "start of day price" (Notă 1) (17.405) şi cu 161 de puncte raportat la închiderea de luni. Şi pe piaţa americană, indicii reprezentativi se apreciau, cotaţia S&P 500 înregistrând un "rebound", după ce în ianuarie s-a consemnat cea mai mare scădere lunară dintr-un an. Contextul în care se manifestă această stare de optimism este continuarea, pentru a patra zi la rând, a creşterii petrolului şi după ce cotaţiile Staples Inc. şi Office Depot au crescut după speculaţiile de fuziune. În plus, acţiunile americane le urmăreau pe cele europene, după ce Grecia s-a retras din planul de a cere Europei o "rescriere" a datoriei sale, fapt care a amplificat îngrijorarea că această ţară îşi va sfida creditorii.

Şi speculaţiile pe cursurile de schimb continuă să fie departe de parametri optimi, prima parte a şedinţei indicând lipsa totală a interesului pentru perechea euro/dolar. În schimb, se înregistrau 5 contracte pe cursul liră sterlină/dolar pe scadenţa martie. Cotaţia GBRUS 15C era de 1,5103 dolari.

De pe segmentul derivate pe mărfuri se specula contractul futures pe petrol, având simbolul OILSC 15C. Prin cele 10 contracte realizate, produsul menţionat era cel mai speculat după primele şapte ore ale şedinţei. Cotaţia barilului pentru scadenţa martie creştea cu 1,44 dolari faţă de "start of day price" (49,62 USD) şi valora 51,06 USD. În balanţă cu nivelul de la închiderea de luni, petrolul creştea cu 1,52 dolari.

Notă 1: "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb