SIBEX Reacţie palidă a speculatorilor la evoluţiile externe

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 aprilie 2015

Cu un total de 33 de contracte futures, având o valoare de 376.020 lei, prima jumătate a penultimei şedinţe a săptămânii de pe piaţa Sibex indica un nivel superior al volumului comparativ cu toată şedinţa anterioară. Datele menţionate au însă o valoare pur statistică, neînsemnând mare lucru sub aspectul lichidităţii derivatelor, care continuă să se zbată în mediocritate.

Din totalul menţionat, 30 de contracte erau consemnate pe derivatul care are ca activ suport cursul euro/dolar pe scadenţa iunie, identificat prin simbolul EUUSR 15F. Cotaţia futures a unei monede unice europene se cifra la 1,0760 USD, în scădere cu 0,77% faţă de "start of day price", al cărui nivel a fost calculat de ATHEXClear la 1,0843 dolari. În raport cu preţul de la finalul şedinţei de miercuri, euro pierdea 0,42%. Evoluţia descendentă a monedei comune este justificată de menţinerea unui climat încordat în Grecia, miniştrii de finanţe din zona euro dând Atenei un "răgaz" de şase zile, pentru a propune măsuri revizuite de reformă, în ideea de a obţine un acord la întâlnirea factorilor de răspundere europeni, programată pentru 24 aprilie. Deadline-ul de şase zile lucrătoare acordat pentru a îmbunătăţi la timp reformele economice este necesar a fi respectat, pentru ca miniştrii de finanţe să ia în considerare utilizarea unor fonduri de urgenţă pentru a menţine ţara pe linia de plutire, după rambursarea de joi a unei tranşe către FMI. Astfel, investitorii de pe pieţele lumii stau cu ochii pe situaţia Greciei, dar reacţia speculatorilor de la Sibex era una palidă.

Pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui american Dow Jones Industrial Average se consemnau doar 3 contracte. Simbolul DEDJIA 15F, care defineşte scadenţa iunie din acest an, era cotat la 17.877 de puncte, în scădere cu 97 puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price)(1), calculat de ATHEXClear la 17.974 de puncte. Cotaţia creştea însă cu 57 de puncte, în raport cu nivelul de la închiderea de miercuri. O evoluţie pozitivă era posibilă, depinzând însă de piaţa din SUA şi reacţia acesteia la situaţia din UE, dar şi la raportul pozitiv privind şomajul din America, cererile de ajutor pentru lipsa unui loc de muncă atingând în ultima lună cel mai redus nivel din aproape 15 ani.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb